Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Kontroverzna izložba u Židovskom muzeju u Berlinu

06.04.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: screenshot / FoxNews

Foto: screenshot / FoxNews

Video: Cnn.com

Izložba naziva “Cijela istina, sve što ste htjeli znati o Židovima“, otvorila se u Židovskom muzeju u Berlinu (Jüdischen Museums Berlin), a osim izložaka, u staklenoj kutiji sjedi Židov ili Židovka koji odgovaraju na pitanja posjetioca. Izložba koja je trebala biti edukativna, od nekih je proglašena ponižavajućom.
Prošlo je već sedamdeset godina od Holokausta, a populacija Židova u Njemačkoj se smanjila na 200,000 tisuća. Mnogi posjetioci nisu se nikada u životu upoznali s nekim Židovom, pa imaju mnoga pitanja, kažu iz muzeja. Muzej je upravo radi edukacije poslijeratnih generacija organizirao ovu izložbu. Na dnu staklene kutije u kojoj sjedi Židov odnosno Židovka piše Gibt es noch Juden in Deutschland? Ima li još Židova u Njemačkoj? Performans je inspiran suđenjem Adolfu Eichmannu, arhitektu iz doba Holokausta, koji je u tom suđenju iz 1961. godine u Izraelu bio zatvoren u staklenoj kutiji, a mnogi ga podržavaju.  Kolumnist njemačkog Die Welt-a Leeor Engländer kaže: “Mislim da je fantastično, pomalo smiješno, ironično i definitivno baca drugačiji pogled na Holokaust.”

Foto: screenshot, The New Yorker

Foto: screenshot, The New Yorker

Izložba neodoljivo podsjeća na nedavni performans Tilde Swinton u njujorškoj MoMa-i, no ipak se pokazala kontroverznijom. Nisu svi baš dobro prihvatili ovakav koncept upoznavanja sa židovskom kulturom. Židovska berlinska zajednica ju je oštro iskritizirala.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari