Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Krađa Mona Lise: Najveći zločin umjetnosti 20. stoljeća

17.02.2013. Žana AmidžićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzo

Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzo

Gioconda, slavna, jedna od najskupljih, ali ipak  nevelika Leonardova slika često je predmet istraživanja. Najviše rasprava u svijetu izaziva identitet žene koja je inspirirala Leonarda, također je poznato da su mnoge knjige pisane o njezinoj mističnosti te je bila glavna tema nekih filmova (Mona Lisa Smile, The Da Vinci Code,..). Slika je prvotno bila izložena u Versaillesu te je često mijenjala mjesto “prebivanja” da bi potom ponovno dospjela u Louvre gdje se i danas nalazi. Međutim, prije 102 godine slika je misteriozno bila nestala iz svog “okvira”. 21. kolovoza 1911. godine zabilježen je kao dan kada je remek-djelo nestalo iz Louvrea. Bivši radnik Louvrea  Vincenzo Peruggia bez problema je ušao u muzej u nedjelju 20. kolovoza 1911. gdje je  noć je proveo sakriven u muzeju, a sljedećeg jutra, u ponedeljak kada je bio neradni dan u Francuskoj, a namjerno je izabrao neradni dan, najslavniju sliku na svijetu je izvadio iz okvira i sakrio ispod svoje bijele kute koja mu je išla u korist jer su tih dana u Louvreu bili radnici u bijelim kutama koji su neprestano hodali dvoranama.  Sljedećeg dana zapanjeni zaposlenici muzeja su na Mona Lisinom mjestu pronašli prazninu.

Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzp

Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzo

 Pokrenuta je  brza potraga po muzeju, ali osim ostavljenog okvira nije pronađeno ništa. Policija je posjetila Vincenza  u njegovu stanu jer je ispitivala sve zaposlenike ali ga nije uhitila je je navodno imao alibi za taj dan kada se krađa dogodila. Međutim nitko nije znao da u svom stanu skriva skupocjenu sliku i to ju je uspješno skrivao dvije godine. No njegovo skrivanje je imalo i kraj. Dok se želio riješiti slike i prodati je krijumčarima jedan od njih je ustanovio kako je slika prava i prijavio ga policiji te je samozatajni kradljivac uhvaćen. Zanimljivo je to da je za krađu Mona Lise bio i osumnjičen slavni pjesnik Guillaume Apollinaire, koji je govorio da bi čitav Louvre trebalo spaliti. Apollinairea su uhitili i stavili u zatvor. On je pokušao prebaciti krivnju na Pabla Picassa, kojeg su isto priveli. Na kraju su obojica oslobođena optužbi.

Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzo

Foto: facebook.com/Peruggia Vincenzo

Krađa Mona Lise bila je, naravno, veliki blagoslov za novine. Ipak, slika je ukradena možda upravo zato jer se mislilo da nikada neće biti moguće ukrasti Mona Lisu. Zanimljivo, zar ne?

 

(Visited 529 times, 3 visits today)

Komentari