Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Izvedbene umjetnosti

Kraljica majka na prijestolju u Dubrovniku

10.04.2013. Martina Marčinko
Foto: kazaliste-dubrovnik.hr

Foto: kazaliste-dubrovnik.hr

Predstava talijanskog dramatičara Manlioa Santanellia Kraljica majka premijerno će biti izvedena 11. travnja u dubrovačkom kazalištu Marin Držić. Redatelj ove predstave je Ivan Leo Lemo, koji oduševljava i kazališnu i modnu kritiku. Naime, ovaj svestrani umjetnik ne bavi se samo kazalištem,  već se njegove redateljske sposobnosti vežu i uz događaje poput fashion weeka, modnih revija, koncerata i sl.

Kraljica majka predstava je u kojoj igraju samo dva lika. Majka Regina- koju utjelovljuje Milka Podrug Kokotović i njen sin Alfredo čiju je ulogu preuzeo Vladimir Posavec Tušek. Oboje nezadovoljni svojim nepotpunim i neostvarenim životima traže rješenje. Majka, koja skriva burnu prošlost i sin umjetnik koji je ostao bez inspiracije na području umjetnosti i života neodoljivo podsjećaju na Krležinog Filipa Latinovicza.

Sam naziv predstave Kraljica majka groteska je na loš odnos majke i sina. Alfredo naziva svoju majku kraljicom, iako ona to ničim nije zaslužila. Upravo nedostatak majčine ljubavi, životne teškoće i umjetnička blokada nagnale su Alfreda da izlaz iz tog pakla potraži u paklu opijata. Kraljica majka, Regina, ne uspijeva pomoći sinu na vrijeme.

Što se točno dogodilo na kraju, koji zaključak možete izvući i hoćete li od sada i svoje majke nazivati kraljicama, odlučite nakon ove odlične predstave.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Komentari