Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Ukrašena Louvreova piramida u znak bunta protiv kapitalizma

25.04.2013. Marta Lučić
Foto: screenshot/huffingtonpost.com

Foto: screenshot/huffingtonpost.com

Talijanski konceptualni umjetnik Michelangelo Pistoletto ukrasio je u srijedu slavnu Louvreovu staklenu piramidu znakom za beskonačnost, koji kod njega ima tri luka.  Tim je ujedno postao prvi koji je promjenio izgled piramide. Zanimljivo je značenje cijelog djela. Naime, znak je načinjen od ogledala uperenih na stranu Pariškog poslovnog područja, La Defensea. Time umjetnik izriče jasno, iako su neki turisti i posjetitelji ostali zatečeni zbunjenih pogleda što su naišli na piramidu kakvu nisu očekivali, svoj stav prema stanju u društvu. Kaže da je to bunt prema kapitalizmu, točnije želi naglasiti da političari, jednako kao i društvo moraju razmišljati o posljedicama globalne financijske krize. Međutim, time želi potaknuti i posjetitelje Louvrea da misle, da se suoče s umjetnošću, a ne da je shvaćaju samo zdravo za gotovo. Stoga je postavio blizu Mona Lise svoj rad s ogledalom koje prikazuje turista kako slikava. To je šala na račun turista koji u Louvre dolaze samo da vide Mona Lisu. Kaže da trebaju više koristiti svoje oči, a ne samo prazno konzumirati slike i umjetnost.

Michelangelo Pistoletto je inače poznat, osim kao jedan od vodećih talijanskih konceptualnih umjetnika, i po pokretu Arte Povera, što je talijanska varijanta suvremene umjetnosti snažna 60-ih i 70-ih. Stavlja veliki naglasak na kritiku konzumerizma i želje da sruše razlike između umjetnosti i svakodnevice. Ova egzibicija na piramidi, može se protumačiti i kao samostalna najava njegove izložbe Year one – Paradise on Earth otvorene danas (pa sve do 2. rujna) u  Louvreu.

(Visited 159 times, 1 visits today)

Komentari