Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Kratke slike: Novi filmski program u SC-u

26.02.2015. Marija Vukšić
Foto: Press

Foto: Press

Kratke slike novi je filmski program Kulture promjene SC koji započinje u četvrtak 5. ožujka. Filmski program kroz četiri cjeline (Iz kratke baze 25 FPS-a, Postfest, The younger, the better i Runda kratkog) donosi ono najzanimljivije i najsuvremenije iz područja domaćeg kratkog filma, domaćeg i inozemnog eksperimentalnog filma i videa.  Osim toga, festival postavlja pitanja vezana uz antropologiju filmskih festivala te predstavlja i analizira mlade video umjetnike.

Foto: Press

Foto: Press

U četvrtak 5. ožujka Iz kratke baze 25 FPS-a prikazuje se Ono što se ne želi čuti, ono što se ne želi vidjeti, a tom se temom bave filmovi Crop (2012) redatelja Johanna Domkea i Marouana Omara i Svečujući (The All-Hearing 2014) redatelja Lawrencea Abua Hamdana. Crop je eksperimentalan dokumentarac koji analizira revoluciju u Egiptu, a Svečujući se bavi zvukom i zvukovnim zagađenjem u Kairu preko kojih dolazi do većih političkih pitanja u Egiptu.

Program se nastavlja u aktivističkom tonu i u sklopu Postfesta 12. ožujka. predstavlja se Sisak eko film festival uz razgovor s voditeljem festivala, Danielom Pavlićem. Raspravljat će se o tome koliko je moguće ostvariti ekoaktivizam kroz film, kojim metodama privući ciljanu (u ovom slučaju seljačku) publiku te kako uopće mjeriti socijalni i okolišni učinak angažiranih festivala ovakvog tipa.

Foto: Press

Foto: Press

The younger, the better 19. ožujka predstavlja jednog od najzanimljivijih filmaša mlađe generacije, Luku Hrgovića, autora popularnog kratkog videa Zetstapo. Radnja videa odvija se u Zagrebu, a tema je distopijska budućnost u kojoj je pogubno voziti se javnim prijevozom bez karte, a ZET-ovi kontrolori prikazani su kao strašni roboti. Runda kratkog program je kratkometražnog hrvatskog filma koji je prošle godine pokrenut u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a 26. ožujka u odabiru će se naći domaći eksperimentalni filmovi iz 90-ih. 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari