Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Video: Krenula prva hrvatska ZF web serija Jugoistočno od razuma

04.12.2013. Nikola Šimić
jugoistočno.com

jugoistočno.com

Sinoć je s prikazivanjem počela prva hrvatska znanstveno-fantastična web serija u produkciji filmske udruge Nulta gravitacija. Prva sezona serije nosi naziv Fragmenti i upravo je jučer doživjela svoju premijeru.

Radi se o seriji koja je napravljena bez ikakve financijske pomoći odnosno bez budžeta i iz ljubavi autora prema žanru u potpunosti zapostavljenom u Hrvatskoj. Mnogi će reći kako je potrebno dosta novaca kako bi se napravio kvalitetni ZF uradak, međutim nekako treba započeti.

Zaljubljenici u science fiction koji su se i odlučili na snimanje Jugoistočno od razuma nisu prihvatili “ne” televizijskih kuća i jednostavno su napravili nešto novo i posebno na hrvatskom medijskom tržištu. O prvoj epizodi možete presuditi sami, ali kako god projekt završio, lijepo je vidjeti da postoje bar pokušaji ostvarenja nečega inovativnoga.

jugoistočno.com

jugoistočno.com

Budući da se radi o tek prvoj epizodi serije, trebamo biti strpljivi i pričekati još koju epizodu kako bi uhvatili radnju. Dotada se zadovoljite s kratkim sinopsisom serije (koju možete pronaći na službenoj stranici serije).

Život srednjoškolke Andree čini se sasvim običan, dok se u jednom trenutku ne zatekne daleko, daleko od svega što poznaje…

Andrea nema oca, a majka ju ostavlja na čuvanje kod polubrata i njegove trudne djevojke, te nestaje bez traga. Njezina misija postaje pronaći svoju majku i odgovore na pitanja o vlastitome identitetu. Dok ona traži majku, jedna tajanstvena ličnost poslala je plaćenike da pronađu nju.

U Andreinoj prošlosti krije se objašnjenje zašto je ona jedna posebna djevojka – nada čitavih civilizacija. Njezina majka i odavno odsutni otac samo su figure smještene na suprotstavljene strane drevne bitke. No gdje su figure, tu su i gospodari, a Andrea niti ne sluti koliko su joj blizu.

Komentari