Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Izvedbene umjetnosti

Redateljica, glazbenica i plesačica udružile snage u predstavi “Kuća na oštrici” Teatra &TD

03.12.2016. Ziher.hrFoto: Nina Djurdjević

Dobitnice raznih nagrada struke, redateljica Marina Petković Liker, glazbenica Kaja Farzsky i koreografkinja i plesačica Silvia Marchig udružile su snage u najnovijoj predstavi Teatra &TD „Kuća na oštrici“ čija će se premijera održati 5. prosinca u Kinu SC ( Savska 25) u 20 sati. Autorski projekt Marine Petković Liker u suradnji s Kajom Farszky i Silviom Marchig nastao je iz inspiracije izvođačkim specifičnostima i kvalitetama umjetnica različitih izvedbenih medija te istraživanjem suglasja izvedbenih jezika glazbe, plesa i kazališta.

U potrazi za jednim, zajedničkim, kazališno-sinestezijskim jezikom, u ovoj predstavi prostor, tijelo, zvuk, svjetlo, kadar, ritam, intenziteti, odnosi, bivanje, suosjećanje, dvojnost i jednotnost uspostavljaju strukturu svijeta u kojem se tijelo i zvuk utiskuju jedno u drugo, u kojem se istovremeno događa zaziranje i prodiranje, strah i riskiranje, suprotstavljanje i dubinsko suosjećanje i podržavanje. Dvije izvođačice na sceni, udaraljkašica i plesačica, razgovaraju preciznim i sirovim izvedbenim jezikom punim osjetilnosti, u sinergiji zvuka, pokreta, boja, mirisa, slika – u Kući na oštrici.

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

„Dvije žive u jednoj kući na oštrici, istovremeno manje i veće od prostora, u vremenu koje je zaustavljeno, a kojeg nastoje pokrenuti. One  razgovaraju uspostavljajući vlastiti jezik isprepleten elementima zvuka i tijela, osjećajući se kao da su razgovor nesvjesnog i svjesnog, kao da su jedna zapravo. Kuća na oštrici mjesto je na koje će(mo) doći, koje će(mo) osjećati, i koje će(mo) pustiti da ječi…“, najavila je redatljica Petković Liker koja potpisuje i scenografiju te svjetlo.

Autorica glazbe je Kaja Farszky, plesnu koreografije potpisuje Silvia Marchig, a kostime Ana Fucijaš. Reprizne izvedbe na rasporedu su 6., 20. i 21. prosinca u 20 sati. Marchig je nedavno osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u području plesne umjetnosti za predstavu “Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer” koju potpisuje s Ivom Nerinom Sibila i Josipom Maršićem u koprodukciji Kik Melone i Teatra ITD.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Komentari