Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Redateljica, glazbenica i plesačica udružile snage u predstavi “Kuća na oštrici” Teatra &TD

03.12.2016. Ziher.hrFoto: Nina Djurdjević

Dobitnice raznih nagrada struke, redateljica Marina Petković Liker, glazbenica Kaja Farzsky i koreografkinja i plesačica Silvia Marchig udružile su snage u najnovijoj predstavi Teatra &TD „Kuća na oštrici“ čija će se premijera održati 5. prosinca u Kinu SC ( Savska 25) u 20 sati. Autorski projekt Marine Petković Liker u suradnji s Kajom Farszky i Silviom Marchig nastao je iz inspiracije izvođačkim specifičnostima i kvalitetama umjetnica različitih izvedbenih medija te istraživanjem suglasja izvedbenih jezika glazbe, plesa i kazališta.

U potrazi za jednim, zajedničkim, kazališno-sinestezijskim jezikom, u ovoj predstavi prostor, tijelo, zvuk, svjetlo, kadar, ritam, intenziteti, odnosi, bivanje, suosjećanje, dvojnost i jednotnost uspostavljaju strukturu svijeta u kojem se tijelo i zvuk utiskuju jedno u drugo, u kojem se istovremeno događa zaziranje i prodiranje, strah i riskiranje, suprotstavljanje i dubinsko suosjećanje i podržavanje. Dvije izvođačice na sceni, udaraljkašica i plesačica, razgovaraju preciznim i sirovim izvedbenim jezikom punim osjetilnosti, u sinergiji zvuka, pokreta, boja, mirisa, slika – u Kući na oštrici.

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

„Dvije žive u jednoj kući na oštrici, istovremeno manje i veće od prostora, u vremenu koje je zaustavljeno, a kojeg nastoje pokrenuti. One  razgovaraju uspostavljajući vlastiti jezik isprepleten elementima zvuka i tijela, osjećajući se kao da su razgovor nesvjesnog i svjesnog, kao da su jedna zapravo. Kuća na oštrici mjesto je na koje će(mo) doći, koje će(mo) osjećati, i koje će(mo) pustiti da ječi…“, najavila je redatljica Petković Liker koja potpisuje i scenografiju te svjetlo.

Autorica glazbe je Kaja Farszky, plesnu koreografije potpisuje Silvia Marchig, a kostime Ana Fucijaš. Reprizne izvedbe na rasporedu su 6., 20. i 21. prosinca u 20 sati. Marchig je nedavno osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u području plesne umjetnosti za predstavu “Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer” koju potpisuje s Ivom Nerinom Sibila i Josipom Maršićem u koprodukciji Kik Melone i Teatra ITD.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari