Istaknuto
13.01.2017.

2016. godina proslavila se brojnim novim serijama i novim sezonama već etabliranih serija, no neke su se ipak uspjele provući ispod radara medija i gledatelja.

12.01.2017.

U službi koncerta s Kensington Limom u Vinylu opsežno smo preokrenuli teme i temice s veselim Augustama. Gordana i Ivana otkrile su nam što trenutno slušaju, što ih sekira, kako napreduje snimanje novog albuma i što nam sve Auguste pripremaju za budućnost.

Knjige

Kuda plovi Brod kulture?

28.06.2015. Hrvoje KorbarFoto: facebook.com/brodknjizara.brodkulture

Uz posljednje dane lipnja zagrebačka kulturna sezona lagano zamire, veliki filmski i kazališni festivali održavaju se na obali ili u njenoj neposrednoj blizini (poput hvalevrijedne inicijative kao što je ona Festivala mediteranskog filma Split), a događanje koje već godinama dovodi kulturu i u najmanja mjesta svakako je Brod kulture, kojim će ovog ljeta ponovno zaploviti mnogi ugledni književnici, glumci, redatelji, ali i naš najpoznatiji televizijski meteorolog – Zoran Vakula.

Brod svoju plovidbu započinje 25.7. u Makarskoj, a između ostalih obići će i Lastovo, Silbu, Tkon i Zlarin. Plovidbu će završiti u Trogiru 7. kolovoza. Među kulturnom posadom naći će se Olja Savičević Ivančević, autorica nagrađivanog romana Adio kauboju prava na čiju su scensku adaptaciju upravo otkupljena u Londonu, Cody McClain Brown, autor popularnog Zablogreba uknjiženog pod naslovom Propuh, papuče i punica i Maja Hrgović, dobitnica nagrade Kiklop i autorica nedavno objavljenog romana Živjet ćemo bolje. Kazališne snage predstavljat će Zijah Sokolović svojom predstavom Međuigre 0-24, a gore spomenuti Zoran Vakula vodit će malu školu meteorologije. Dubravko Torjanac, kazališni i radijski redatelj, ovogodišnji je pobjednik regionalnog natječaja za najbolju kratku priču koji raspisuje Brod kulture koja će biti objavljena u zbirci 20+1 najbolja priča za ljeto 2015.

Međunarodni karakter ovoj plovidbi daje suradnja s Republikom Mađarskom, čiji je kulturni centar Institut Balassi pokrovitelj ovogodišnjeg Broda kulture. U sklopu te međususjedske kulturne razmjene, brodom će ploviti i Ottó Tolnai, jedan od najcjenjenijih autora mađarskog pjesništva danas i Roland Orcsik, vrlo talentirani pripadnik mlađe generacije.

Iako se u Hrvatskoj o kulturnom turizmu malokad govori, a kompetentno gotovo nikad (čemu smo svjedočili i kad se u ožujku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u sklopu donošenja Strategije kulturnog i kreativnog razvoja govorilo o marijanskim svetištima u okolici Zagreba), Brod kulture i mnoštvo lokalnih entuzijasta uspijevaju tijekom ljeta donijeti barem malo kulturne ponude na dalmatinsku obalu i podsjetiti nas da kultura nije luksuz niti zabava, već životna potreba.

 

 

Komentari