Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Film

Kultni horor “Noć živih mrtvaca” u programu Kinolektira

29.10.2017. Ziher.hrFoto: press

U utorak, 31. listopada u 21 sat u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se utjecajan američki nezavisni film Noć živih mrtvaca (1968.) redatelja Georgea A. Romera. Ovaj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor žanra. Noć živih mrtvaca praktički je izumio žanr filmova o zombijima mesožderima, polučivši čitav niz nastavaka i remakeova. Film je snimljen u nezavisnoj produkciji za svega 114.000 $, ali je postigao velik uspjeh zaradivši 12 milijuna $ u SAD-u te 30 milijuna $ diljem svijeta.

Brat i sestra, Johnny (Russell Streiner)  i Barbra (Judith O’Dea), na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob. Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja. Barbra bježi i sreće tamnoputog Bena (Duane Jones). Zombiji ih proganjaju pa se odlučuju sakriti u naizgled napuštenoj ruralnoj kući gdje se već skriva obitelj Cooper. Ubrzo otkrivaju da se trebaju jednako bojati jedni drugih kao i zombija.

Ovaj prijelomni horor film odlikuju intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora.  Usprkos pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero je odbio isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne netrpeljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svijetlu Vijetnamskog rata. Romero razotkriva najniže ljudske osobine u borbi za opstanak, pokazuje da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću, izjednačava bezumne zombije i njihove bešćutne progonitelje, te dočarava izolaciju i globalnu paniku koje se manifestiraju na klaustrofobičnoj i intimnoj razini.

Poput većine niskobudžetnih filmova Noć živih mrtvaca sjajno iskorištava minimalan broj lokacija i talentirane nepoznate glumce. Ovaj uznemirujući film donosi i za ono doba eksplicitne kanibalističke scene, a slavni filmski kritičar Roger Ebert smatra kako je izdržao test vremena i održao svoj status jednog od najstrašnijih horora ikad snimljenih. Romero je realizirao i filmove Zora mrtvaca (1979.) te Dan mrtvaca (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju.

Ulaznice za projekciju filma Noć živih mrtvaca mogu se nabaviti na blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Komentari