Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Kultni performans na izložbi “Zagreb, volim te”

03.06.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/Radnička galerija

Foto: facebook.com/Radnička galerija

Tomislav Gotovac prije više od dva desetljeća izrazio je svoju ljubav prema glavnome gradu na nesvakidašnji način – bez odjeće ljubeći tlo zagrebačke Ilice. Ono što je običnom gledatelju moglo izgledati kao nepotrebni ekshibicionizam, zapravo je dio Gotovčeve “destrukcije građanskog ponašanja”. Za njegov performans sigurno ste već čuli, a od ovoga tjedna možete ga pogledati u okviru izložbe fotografija s mjesta kultnog događaja pod nazivom Zagreb, volim te. Gotovčeva izvedba Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta… promatrana kroz objektiv fotografa Ivana Posavca bit će prikazana već na otvorenju u srijedu 5. lipnja u Radničkoj galeriji.

“U petak 13. studenoga 1981. godine, kada je Grički top oglasio zagrebačko podne, iz haustora Ilice 8 izišao je goli Tomislav Gotovac. Takav, posve izložen pogledima, stao je, raširio ruke i povikao, Zagreb, volim te. Na svome pohodu prema Trgu Republike, klečao je i lijegao na prljavi ilički asfalt, ljubio ga i izjavljivao ljubav svome gradu. Stigavši na Trg, bio je uhapšen.” Ovim riječima Leila Mehulić prigodno je najavila izložbu i prepričala sam performans u katalogu Radničke galerije.

Kako je doista izgledao poznati umjetnik u svom pohodu na rušenje društvenih normi tog podneva, najbolje će pokazati četrdesetak Posavčevih fotografija. Izložba u galeriji na Radničkoj cesti 22 bit će otvorena do 5. srpnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, kao i nedjeljom od 10 do 14.

(Visited 316 times, 1 visits today)

Komentari