Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Kultni Psychic TV u zagrebačkoj Močvari

13.05.2016. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon dvanaest godina AKC Attack! u zagrebačku Močvaru dovodi legendarne Psychic TV predvođene neponovljivom Genesis P-Orridge!

Ikona avangardne glazbe proslavila je nedavno 66 rođendan i ovo je vjerojatno posljednja prilika da jednog od osnivača beskrajno utjecajnih i omraženih Throbbing Gristle vidimo u Hrvatskoj. Luđak, čudak, avangardist, reformator… On, ona, ono – sve je to Genesis P-Orridge.

 Pravim imenom Neil Megson rođena je u Manchesteru 1950. godine. Kasnih šezdesetih član art performance ekipa Exploding Galaxy/Transmedia Exploration i Coum Transmission (1969.-’70), te zajedno s Cosey Fanni Tutti, Chrisom Carterom i Peterom Christophersonom 1975. osniva čuveni Throbbing Gristle. 
Psychic TV su se kao video, art i glazbena ekipa okupili 1979. u Londonu oko Genesis kao idejnog začetnika i jedinog “stalnog” člana. A prvu su postavu činili video majstor Peter Christopherson (Throbbing Gristle, Coil) te producent i perkusionist Alex Fergusson, član punk/new wave sastava Alternative TV. Početci Psychic TV-ija značili su kraj Throbbing Gristlea iako je TG još uvijek bio živi mrtvac tada pa se na PTV može gledati kao na frakciju istog.

Metamorfoze svijesti, kopanje po dubinama ljudske podsvijesti i šamanski rituali su momenti koji su karakterizirali Psychic TV i čime je bilo zagarantirana nemogućnost ukalupljivanja. Jer Genesis je oduvijek bila ispred sviju, a i onda kad bi pokušala zasjesti na val glazbe kao što je acid i techno koji su krajem osamdesetih uzimali maha prolazila je ispod radara onih koji su krojili trendove. Jer Genesis se ne uklapa niti kad to želi.

Prvi album “Force The Hand Of Chance” bio je objavljen 1982. nakon što su potpisali ugovor s WEA Records. Do sada su objavili preko četrdeset izdanja i upisali se u Guinnessovu knjigu rekorda kad su 1986. izbacili 23 kazetna izdanja. Mnoštvo članova koji suprodefilirali kroz bend, stilskih vrludanja i eksperimenata su ono što čini Psychic TV čije se razvoj može podijeliti u tri faze: PTV, PTV2 i PTV3 koje su obilježili velikani kakav je John Balance (Coil), Alex Russell, Marc Almond (Soft Cell), David Ball (Soft Cell), David Tibet (Current 93), Zev… Daljnjim smjenjivanjem članova i konceptom ”kompilacijskog benda” koji je bio otvoren za sve utjecaje i pojedince koji su sebe upisivali u identitet PTV-a (Alexander Fergusson, Fred Giannelli, Larry Thrasher, Edley O’Dowd) žanrovski šireći zvučnu sliku benda koji je postao sinonim za metamorfozu. Industrial, eksperimentala, psihodelija, acid-housea, elektronika… sve je to Psychic TV. Koji sudeći po recenzijama njihovog aktualnog albuma “Snakes” (2014.) i dalje ruši žanrovske granice tražeći se ovaj put u zvuku nabijenom psihodeličnim gitarama i eksperimentalnim instrumentalizacijama čime dokazuju da niti nakon više od trideset godina nisu bend na čije se novo ostvarenje olako odmahne rukom. Od Psychic TV-ija su mnogi učili, a mogu učiti i dalje.

Foto: Drew Wiedemann

Foto: Drew Wiedemann

Kao predgrupa nastupaju Aikula, slovenski alternativni rock’n’roll bend koji svoj izričaj gradi i na etno temelju zbog čega su zapeli za uho Genesis koja se uvijek trudi otkriti nešto novo pa su im Aikula službena predgrupa na ovoj turneji. 

Lokalne boje brani genijalni sisački producent Zarkoff čiji je posljednji album ”Sweet Obsolete” označio svojevrstan stilski zaokret ka post-punku i gitarom premazanu elektroniku. Album je izdan za francusku etiketu ”Unknown Pleasures” i ova avantura u koju se Zarkoff upustio 2015. označila je prijeko potrebno osvježenje čime Zarkoff postaje vruća roba na na regionalnoj sceni i šire.

Upad u pretprodaji do 15. svibnja stoji 110 kuna, a na dan događanja na blagajni kluba 130 kuna. Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Komentari