Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Kulturni top 10 za posjetiti dok ste na odmoru

29.07.2015. Katarina ŠapinaFoto: traveladventures.org
Vrijeme čitanja: 3 minute

Znam da na odmor idete, u većini slučajeva, da biste napunili baterije i da se barem nakratko odmaknete od svakodnevice koja vas okružuje tijekom cijele godine. No, ako ipak ima i onih koji vole posjetiti i poneko kulturno događanje, izdvojila sam nekoliko izložbi koje možete posjetiti ukoliko ste u blizini. Za one koji nemaju tu namjeru, dajem prijedlog da malo više pažnje pridaju i arhitekturi mjesta u kojemu se nalaze jer je uz prekrasno more velika prednost Hrvatske upravo njena kulturna baština. Obzirom da većina na odmor ide na naše more, veći dio događanja s popisa se upravo ondje i nalazi. Posjetili ih ili ne, uživajte ma gdje bili.

1. Hrvatska likovna umjetnost – 19.- 20. stoljeće

U Modernoj galeriji u Zagrebu, od 28. srpnja do 10. rujna 2015. godine, možete pogledati više od 750 umjetničkih djela poznatih hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Mate C. Medovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića te drugih.

2. Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

U Muzeju grada Trogira se 31. srpnja od 20 sati otvara izložba posvećena svecima i blaženicima, a imat ćete priliku vidjeti djela Josipa Botterija, Hrvoja Marka Peruzovića te Ana Marije Botteri Peruzović. Izložba je otvorena do 16. kolovoza 2015. godine.

3. Trideset godina Mandraća

Hrvatski muzej turizma organizira izložbu koja će se održati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji. Datum početka izložbe je 12. kolovoza, a imate je priliku posjetiti do 15. rujna.

4. Ivan Kožarić – umjetnik stalne mijene

Neki ga smatraju najvećim živućim hrvatskim umjetnikom, a jedan od razloga je možda i njegova svestranost koju pronalazimo u njegovom stvaralaštvu. Iako je školovani kipar, svoje sposobnosti iskoristio je i u drugim granama. Ova izložba upravo donosi i obuhvaća djela od 50-ih godina prošlog stoljeća na kojoj ćete i sami imati prilike vidjeti njegovo umjetničko izražavanje. Otvorenje izložbe je 30. srpnja, a moći ćete ju posjetiti u Galeriji Orada d.o.o. u Splitu do 14. rujna 2015. godine.

Foto: mdc.hr

Foto: mdc.hr

5. Rimska noć u Naroni

Petu godinu za redom Arheološki muzej Narona te mještani Vida organiziraju tematsko i kulturno događanje pod nazivom Rimska noć. Cilj ovog događanja je na zabavan i edukativan način prezentirati i upoznati posjetitelje sa običajima starih Rimljana u Naroni. Ovogodišnja tema je hrana, a petak, 31. srpnja s početkom u 20 sati, rezervirajte za rimsku večer.

6. Ukrasi mora

Kroz cijeli mjesec kolovoz u Rijeci ćete moći pogledati izložbu pod nazivom „Ukrasi mora“.  Nije teško zaključiti o čemu se tu radi, a jasno je da će sigurno biti zapanjujuće. Upravo je i cilj ove izložbe predstaviti faunu Jadranskog mora kroz izradu nakita, narodnih nošnji te ostalih ukrasnih elemenata, ali i ukazati na zaštitu Jadrana.

7. Boris Brzić – izložba skulptura

U Zavičajnom muzeju Biograda Na Moru otvara se izložba akademskog kipara i profesora Borisa Brzića. Svečano otvorenje izložbe je 3. kolovoza u 21 sat, a bit će otvorena do 30. listopada 2015. godine.

8. Denis Berković

Od 30. srpnja u  Centru za kulturu u Veloj Luci možete pogledati radove umjetnika Denisa Berkovića koji se služi klasičnim slikarskim tehnikama, ali ih opet upotrebljava na specifičan slojevit način. Najvažniji fokus njegovih radova je upravo na mikroreljefnim slikarskim površinama, koje ćete zasigurno imati prilike vidjeti posjetite li izložbu do 12. kolovoza.

Foto: korcula.net

Foto: korcula.net

9. Ljetna radionica etnografskog filma u Sisku

Radionica će se održavati od 6. do 14. kolovoza u prostorijama Gradskog muzeja Sisak. Ovom ljetnom radionicom se želi osvijestiti ljude o važnosti etnografske baštine sisačkog područja, ali i popularizirati ista povezujući ju s modernim tehnologijama.

10. Diversitiy Matters! – Raznolikost je bitna

Ova putujuća izložba želi pokazati važnost bioraznolikosti planeta Zemlje koja je rezultat približno 4 milijarde duge evolucije života. Nove vrste se otkrivaju, ali i mnoge nestaju, a kako gubitkom vrsta ili staništa gubimo i na raznolikosti te stabilnosti sustava, Prirodoslovni muzej u Rijeci ovom izložbom želi približiti tu tematiku te spriječiti šesto masovno izumiranje. Izložbu možete pogledati u Opatiji u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ od 1. do 31. kolovoza.

 

 

(Visited 165 times, 1 visits today)

Komentari