Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Kunsthof Dresden: Zgrada koja svira samo kada pada kiša

25.06.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Ne volite kišu? Posjetitelji “kišne kuće” koja žubori ili svira na poticaj vode u njemačkom gradu Dresdenu sigurno ne dijele vaš osjećaj. Njemački ekvivalent zadarskim Morskim orguljama, zgrada plave fasade sa cijevima za prolazak vode, dizajniran je 1999. godine kao dio male umjetničke ulice i niza šarenih zgrada naziva Kunsthof Dresden. Kunsthof je dizajnirala njemačka arhitektica Heike Böttcher.

Iako i Morske orgulje i kišnu kuću na svirku tjera voda, glavna razlika između ovih poluprirodnih instrumenata je u tome što zgrada u Dresdenu svira samo povremeno i ovisno o vremenskim uvjetima. Žuborenje vode prilikom prolaska kroz cijevi stvara zvukove koji su ugodni uhu, a aluminijske pločice postavljene na fasadi rasprostiru svjetlost koja na njih pada. Tako ova zgrada predstavlja spektakl i za oči i za uši.

(Visited 311 times, 1 visits today)

Komentari