Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Kunsthof Dresden: Zgrada koja svira samo kada pada kiša

25.06.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Ne volite kišu? Posjetitelji “kišne kuće” koja žubori ili svira na poticaj vode u njemačkom gradu Dresdenu sigurno ne dijele vaš osjećaj. Njemački ekvivalent zadarskim Morskim orguljama, zgrada plave fasade sa cijevima za prolazak vode, dizajniran je 1999. godine kao dio male umjetničke ulice i niza šarenih zgrada naziva Kunsthof Dresden. Kunsthof je dizajnirala njemačka arhitektica Heike Böttcher.

Iako i Morske orgulje i kišnu kuću na svirku tjera voda, glavna razlika između ovih poluprirodnih instrumenata je u tome što zgrada u Dresdenu svira samo povremeno i ovisno o vremenskim uvjetima. Žuborenje vode prilikom prolaska kroz cijevi stvara zvukove koji su ugodni uhu, a aluminijske pločice postavljene na fasadi rasprostiru svjetlost koja na njih pada. Tako ova zgrada predstavlja spektakl i za oči i za uši.

(Visited 346 times, 1 visits today)

Komentari