Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Kunsthof Dresden: Zgrada koja svira samo kada pada kiša

25.06.2013. Katarina PerokovićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Ne volite kišu? Posjetitelji “kišne kuće” koja žubori ili svira na poticaj vode u njemačkom gradu Dresdenu sigurno ne dijele vaš osjećaj. Njemački ekvivalent zadarskim Morskim orguljama, zgrada plave fasade sa cijevima za prolazak vode, dizajniran je 1999. godine kao dio male umjetničke ulice i niza šarenih zgrada naziva Kunsthof Dresden. Kunsthof je dizajnirala njemačka arhitektica Heike Böttcher.

Iako i Morske orgulje i kišnu kuću na svirku tjera voda, glavna razlika između ovih poluprirodnih instrumenata je u tome što zgrada u Dresdenu svira samo povremeno i ovisno o vremenskim uvjetima. Žuborenje vode prilikom prolaska kroz cijevi stvara zvukove koji su ugodni uhu, a aluminijske pločice postavljene na fasadi rasprostiru svjetlost koja na njih pada. Tako ova zgrada predstavlja spektakl i za oči i za uši.

(Visited 362 times, 1 visits today)

Komentari