Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vizart

Kunsthof Dresden: Zgrada koja svira samo kada pada kiša

25.06.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Foto: facebook.com/ Racionalist, wikimedia.org

Ne volite kišu? Posjetitelji “kišne kuće” koja žubori ili svira na poticaj vode u njemačkom gradu Dresdenu sigurno ne dijele vaš osjećaj. Njemački ekvivalent zadarskim Morskim orguljama, zgrada plave fasade sa cijevima za prolazak vode, dizajniran je 1999. godine kao dio male umjetničke ulice i niza šarenih zgrada naziva Kunsthof Dresden. Kunsthof je dizajnirala njemačka arhitektica Heike Böttcher.

Iako i Morske orgulje i kišnu kuću na svirku tjera voda, glavna razlika između ovih poluprirodnih instrumenata je u tome što zgrada u Dresdenu svira samo povremeno i ovisno o vremenskim uvjetima. Žuborenje vode prilikom prolaska kroz cijevi stvara zvukove koji su ugodni uhu, a aluminijske pločice postavljene na fasadi rasprostiru svjetlost koja na njih pada. Tako ova zgrada predstavlja spektakl i za oči i za uši.

(Visited 325 times, 1 visits today)

Komentari