Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Kupus fest: Prvi zeleni festival u zagrebačkom Botaničaru

18.04.2017. Ziher.hrFoto: Botaničar

Kroz tri dana festivala u Botaničaru čeka vas kupus različitih edukativnih, umjetničkih i zabavnih događanja. Kroz razne radionice i predavanja imat ćete priliku naučiti kako primjenjivati principe permakulture u svakodnevnom životu, kako učiniti svoje kućanstvo održivim i kako napraviti vlastite zelene proizvode.

Uz edukativne i interaktivne sadržaje, Botaničar nudi i umjetnost inspiriranu biljkama u obliku umjetničkih instalacija, fotografske izložbe i plesnog performansa.

Tijekom cijelog festivala u Botaničaru, uz ugodno proljetno druženje, pratit će vas dobra glazba i zeleni sokovi te kokteli od prirodno fermentiranih sokova koji će biti osmišljeni posebno za ovu prigodu, a festivalski kupus događanja bit će zaključen završnim partijem.

RADIONICE
Četvrtak (20.4.)

16:00h – ZELENI SVIJET U MALOM

Volite biljke, ali nemate svoj vrt ili dovoljno vremena da se posvetite njezi biljaka? Postoji rješenje: terarij — jednostavan za korištenje i kao stvoren za prezaposlene urbane osobe. Vrtlarenje u zatvorenom prostoru moguće je bez obzira na godišnje doba te otvara niz kreativnih mogućnosti u uzgajanju biljaka.

Polaznici radionice će praktičnim radom naučiti kako odabrati i pripremiti materijale za izradu vrta u boci i tlo za sadnju, koje biljke izabrati I kako se brinuti o svom malom zelenom svijetu. Na kraju radionice, terarij koji ste izradili nosite doma!

Cijena radionice: 110kn

18:00h – GLJIVE U STANU

Mislili ste da se gljive beru samo u šumi? Na ovoj radionici pokazat ćemo vam da su urbani uvjeti savršeni za uzgoj gljiva. Naime, uzgoj gljiva ne zahtijeva mnogo prostora, ekonomičan je, a ono što smatramo otpadom, kao što su karton, talog kave i slama, odlični su nam resursi za njihov uzgoj. Na radionici ćete moći sudjelovati u sadnji gljiva koje ćete ponijeti sa sobom, a naučeno znanje možete primijeniti i u zimskim mjesecima dok ostala vegetacija miruje.

Pridružite se u čarobnom svijetu gljiva i otkrijte njihove mnoge dobrobiti.
Cijena radionice: 100 kn

Petak (21.4.)

16:00h – PRIRODNA KOZMETIKA

Izrada vlastitih sredstava za njegu jedno je od pomalo zaboravljenih i izgubljenih znanja naših predaka. Bez prirodne kozmetike, teško je zamisliti održiv način življenja. Mnogi sastojci kupovnih preparata potencijalno su toksični za naš organizam, ali i okoliš. Koje su to nezdrave tvari, zašto se uopće koriste u proizvodnji kozmetike, kako utječu na zdravlje i funkciju naše kože, ali i cijelog organizma – samo su neka od pitanja na koja ćemo odgovoriti kroz predavanja i raspravu. Ipak, glavni cilj je naučiti kako na jednostavan način izraditi vlastite kozmetičke proizvode. Na radionici ćete sami izraditi pastu za zube i prah za pranje lica, a po završetku radionice, doma nosite proizvode koje ste sami napravili.
Cijena radionice: 70 kn

18:00h – ZELENI SOKOVI

Sirovo zeleno lisnato povrće sadrži sve hranjive sastojke potrebne čovjeku. Naučit ćemo kako napraviti super-napitke koji predstavljaju eliksire za tijelo te nam daju energiju i vitalnost. Na kraju radionice nazdravit ćemo punim čašama zelenog soka koji regulira razinu šećera u krvi, otklanja kroničan umor te povećava energiju.
Cijena radionice: 50 kn

Subota (22.4.)

11:00h – ŠETNJA BOTANIČKIM VRTOM PMF-a UZ VODSTVO

Kada ste zadnji put prošetali Botaničkim vrtom PMF-a? Uz stručno i veselo vodstvo doživite ga u punom cvatu, naučite prepoznati glavne drvenaste vrste i njihove karakteristike, kako funkcionira šumski ekosustav, kako stabla rastu, zašto je lišće zeleno i sve ostalo što se mislili da već znate.

Nakon šetnje čeka vas još jedan napad klorofila – zeleni sok u zelenom Botaničaru.
Cijena: 30 kn(za popratne troškove)

14:00h – KUĆNO KOMPOSTIRANJE

Želite li pametno iskoristiti svoj otpad? Zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom i smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima te emisiju stakleničkih plinova. Rješenje nudi kompostiranje kao prirodan proces razgradnje biomase koji se događa svuda oko nas, a možemo ga jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta i to u STANU! Kompostiranje je zaista najbolji način kako pojedinac može spasiti naš planet uz malo truda i minimalne troškova. E da – kompostiranje NE SMRDI 😉
Cijena: 40 kn

16:00h – PROBIOTIČKI NAPITCI

Svi prirodno fermentirani napici bogati su blagotvornim bakterijama koje organizmu pomažu da ostane zdrav. Ovog puta spravljat ćemo ukusna probiotička pića raznih okusa i na taj način osigurati si dnevnu dozu zdravlja. Pomoću čudesne gljivice Tibicos napravit ćemo zdravu alternativu komercijalnim napicima koju obožavaju djeca, a dozvoljena je i dijabetičarima. Polaznici će proći cijeli proces izrade napitaka, moći će saznati nešto više o održavanju zdravlja organizma, probati gotove napitke te dobiti staklenku s kulturom gljivica i napitkom za doma.
Cijena radionice: 100 kn

Prijave na: botanicar.zg@gmail.com

Komentari