Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj – L.A. Witch: Bizaran svijet bajki vještica iz grada anđela uz bečki valcer Death Row Groupies

12.11.2016. Magdalena Rikanović
Foto galerija: Ella Valentić / Ziher.hr

Kiša nije stanovala tu večer u Zagrebu, doduše hladnoći nije bilo traga tog četvrtka i bilo je savršeno za laganu šetnju prema Trnjanskom nasipu, točnije Močvari, a razlog tomu bio je u trima prekrasnim ženama iz benda L. A. Witch. One su jedan od onih bendova koje jednostavno obožavaš. Kako zbog žanra glazbe, kako zbog vokala, energije na stageu i iskrenog voljenja samog benda. Još k tomu pridodaš da sviraju bolje od većine bendova u kojima vladaju muškarci.

Foto: Magdalena Rikanovič / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanovič / Ziher.hr

Kao predgrupa nastupila je mlada grupa iz Austrije imenom Death Row Groupies. Ovaj trio iz Austrije čine bubnjar i dvije vokalistice koje sviraju bas i gitaru. Naravno, ovo im nije prvi posjet Zagrebu kad se prisjetimo njihovog fenomenalnog nastupa u Attacku zajedno s Eke Buba i Peenteers. Prljavi i morbidni rock’n’roll, grunge euforija te još prljaviji zvuk punka upakirali su se u zvučan i energičan nastup. Uistinu, bile su nešto što je trebalo vidjeti. Bez ikakve statične formalnosti i usijavanja tijekom nastupa, djevojke su me natjerale da se zaljubim u njih. Zapravo, ne znam koga ne bi natjerale da se zaljubi u njih. Cure su mrtve vraćale u život zbog nabrijanog nastupa! Konstantno u pokretu, svojeglave, Julia s koje nisam skidala pogled te koja se valjala po podu s basom i u pauzama tražila pelinkovac. Genijalno!

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Nedugo nakon toga Sade za gitarom, Irita za basom i bubnjarka Ellie sramežljivo i gotovo uplašeno daju do znanja da je vrijeme za njih; vještice. U najboljem mogućem smislu. Do neke određene mjere ove vještice su pomračile umove i hipnotizirale svojom gracioznošću u tradicionalnom smislu te riječi. Njihov nastup je sve samo ne stilizirani pristup tomu, već žestoko neovisan u bilo kojim kretnjama.  Da bi opisali laički, kronološki slijed izgledao bi ovako: Sadein glas bio je očaravajući i izrazito zadivljujući, Iritine bas linije bile su enormno komplicirane te Ellieno bubnjanje snažno i postojano u privlačnosti snage udara. Bile su savršen završetak večeri; svježi povjetarac iz Los Angelesa s udarima post-punk žestine.

L. A. Witch su mračne, istodobno nježne i sablasne. Može biti zbog titrajućeg sablasnog vokala Sade ili mračnog blues zvuka podsjećajući s prikrajka na Black Sabbath i zvuka 60-ih ukomponirane u psihodeličnu rapsodiju epilepsije. Umjetnička evolucija stvorila je ženski bend kojeg vrlo rado svi hvale i odlaze na njihove koncerte. Utjelovljenje DIY grunge estetike uz bizarnu stidljivu osobnost Ellie, Irite i Sade. Usidreni garažni rock uz jezgru glasnih i maljevih gitara, L. A. Witch imaju status slojevite pomućene sondirane psihodelije. Za sam kraj one imaju neustrašiv pristup temeljen na beskompromisnošću u stvaranju vlastitog zvuka i kultne estetike.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr


(Visited 192 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari