Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Lako se čitaju: Od mitologije do Facebooka

04.10.2014. Janja Žganec
foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:HotWaterMusic

foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:HotWaterMusic

Uvijek kad počne faks izbjegavam započeti novu knjigu zbog straha da je neću stići pročitati. Nakon par dana postane jasno da tako neće ići i upadam u svoju rutinu čitanja četiri knjige istovremeno. Zato odlučih predložiti par knjiga koje se lako čitaju, koje su svojevrsni „pageturneri“, i vjerujem da će se naći nešto za svakoga. S njima niste u opasnosti da ih nećete pročitati do kraja. Ako ste ih propustili, prošlog mjeseca ponudili smo vam listu krimića i popis knjiga protjeranih iz čitanka.

Guy Gavriel Kay – Posljednja svjetlost sunca

Iako sumnjam da su zaljubljenici u fantasy ovo propustili, teško mi je sastaviti popis bez nekog od njegovih naslova. Ako ste se sa fantastikom susreli tek ovom navalom G. R. R. Martina i sviđa vam se, ovo je način da istražite malo dalje, bez da se upuštate u trilogije, n-logije i tisuće stranica. Kay je u ovoj knjizi inspiriran poviješću i mitologijom, ponajviše onom nordijskom. Prekrasna je, magična i idealna za jesenske dane kad je ljepše uživati u ambijentu s unutrašnje strane prozora. G. G. Kay se i u drugim svojim knjigama služi upravo povijesnom fantastikom, i većina je njegovih knjiga prevedena kod nas, pa ako vam se svidi, produžite sa Tiganom (u kojoj se autor osvrće upravo na povijesna zbivanja u našim prostorima, iako ne eksplicitno), Lavovima Al Rassana i Sarantinskim mozaikom, Pjesmom za Arbonnu, Fionavarskom tapiserijom i Ysabel.

Charles Bukowski – Glazba vrele vode

Dok je poznatiji po „Pošti“, „Factotumu“ i sličnim romanima u kojima je glavni lik njegov avatarski Henry (Hank) Chinasky, ova knjiga zbirka je kratkih priča koje vas na sličan način uvode u svijet Bukowskog, a da se ne obvežete romanu.

Filmovi Barfly (po knjizi Hollywood), Factotum po istoimenoj, relativno dosljedno odjekuju Charlesovim riječima, dok je serija Californication okretanje-u-grobu i izvlačenje „najholivudskijih“ događaja koje Bukowski nudi, posipanih šećerom i šljokicama. Zato posegnite za ovim kratkim pričama koje će vam uprizoriti um ovog, mnogima inspirativnog ako je suditi po frekvenciji dijeljenja citata, pisca.

John le Carré – Rat u ogledalu

Rat u ogledalu davno je prevedeni naslov ovog britanskog pisca špijunskih romana, a nedavno su nam preveli još jedan roman; „Nezgodna istina“. Možda ga znate po romanu „Krojač Paname“, „Dečko, dama, kralj, špijun“ ili „Špijun koji se sklonio u zavjetrinu“ , njegovu trećem romanu, međunarodnom bestselleru. Razlozi za čitanje le Carrea su brojni, dobitnik je nagrada poput Goetheove medalje, a djela su potaknula filmske adaptacije s Anthonyjem Hopkinsom, Diane Keaton, Seanom Conneryjem, Pierceom Brosnanom, Geoffreyem Rushom, Garyjem Oldmanom i mnogim drugim cijenjenim glumcima. Posegnite za nekim od le Carreovih špijunskih klasika i otkrijte što je očaralo druge, i to iz pera bivšeg agenta MI5 i MI6.

foto: www.facebook.com/pages/John-le-Carré

foto: www.facebook.com/pages/John-le-Carré

Ben Mezrich – Slučajni milijarderi

Mezrich je jedan od onih autora koji su zagrizli za bestseller-materijal u svojim pričama. Vjerojatno ste načuli sve i svašta o osnutku Facebooka, da Zuckerberg nije završio fakultet, i naletjeli na hrpetinu članaka o tome kako ni vi ne trebate završiti fakultet i slične ovce-i-novce nadahnjujuće priče. U ovoj knjizi možete naići na puno pojedinosti o osnivanju popularne stranice i o životu Zuckerberga i ostalih uključenih u rođenje i život Facebooka, no uzmite sve s rezervom, naravno. Više od Facebook priče, u Mezrichovim knjigama privlači život studenata Harvarda i, u „Bringing down the house: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions, MIT-a, programerske i matematičke vještine likova i način na koji su ih nemilosrdno usvajali. Romantične su to priče o gigantskim uspjesima i talentima, koje se čitaju nevjerojatno lako, i pokazuju popularnu, zanimljivu stranu znanosti koja se iza njih krije.

Bohumil Hrabal – Strogo kontrolirani vlakovi

Za odlutati od Interneta u potpunosti, u Češku potkraj Drugog svjetskog rata. Hrabal, kao jedan od najcjenjenijih čeških pisaca, u ovoj knjizi priča o mladiću koji radi na željezničkoj postaji na okupiranom području tadašnje Čehoslovačke. Filmska adaptacija ove knjige, koja je dobila Oscara i Academy Award, puno puta je prikazivana po našim kinima i raznoraznim festivalima. Kao da to nije dosta, Kundera ju je pohvalio kao „nevjerojatnu uniju zemaljskog humora i barokne mašte“. (Stavite i Kunderu na ovu listu ako ga još niste čitali.)

(Visited 154 times, 1 visits today)

Komentari