Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Last.fm – deset godina “scrobblinga”

05.01.2013. Antonia ŠeremetVrijeme čitanja: 2 minute
facebook.com/lastfm

facebook.com/lastfm

Prije 10 godina osnovan je last.fm, stranica koja je popularizirala preslušavanje glazbe na internetu. Svakom korisniku pomože u izgradnji osobnog glazbenog izričaja, brojeći preslušavanje određenih pjesama softwear sugerira pjesme i izvođače koji bi se korisniku mogli svidjeti (scrobbling). Kako je 2012. godina obilježila prvo desetljeće, stranica je objavila listu 100 najslušanijih izvođača.

Na listi su se našla i nova i stara imena od kultnih Erica Claptona, Boba Dylana, Jimija Hendrixa, Johnnya Casha, The Whoa, Led Zeppelina, Pink Floyda, Aerosmitha, The Curea i The Doorsa do današnjih zvijezda i zvjezdica kao što su Ke$ha, Kelly Clarkson, Justin Timberlake, Adele, Chris Brown, T.I., 50 Cent, Beyonce i Katy Perry. Lista je šarolika i po glazbenim žanrovima tako da ima svega od metala preko punka i rocka do r’n’ba, popa, indiea i hip-hopa. Izvođače na lista od dvadesetog do prvog mjesta dijeli tek koja tisuća slušatelja, što se možda čini puno, ali nije jer je last.fm po procjenama ima preko 50 milijuna korisnika.

Listu od 20. to 15. mjesta čine Black Eyes Peas, velikani irskog rocka U2, kultni The Beatles, Oasis, System of a Down i također kultni The Rolling Stones.

Četrnaesto mjesto pripalo je američkoj pop senzaciji Lady Gagi s nešto više od 3 milijuna slušatelja. Nakon nje na listi su se našli američki punk-rock trio Green Day, Queen prevođeni velikim Freddiem Mercuryem te Linkin Park.

Listu 10 najboljih otvaraju američki Foo Fighters, deveti je britanski Muse, nakon njih je svestrani Kanye West, sedmi na listi je bend koji se smatra jednim od utemeljitelja grunge scene u Seattleu, Nirvana. Na šestom mjestu je rapper Eminem, na petom Rihanna, a na četvrtom indie-rock bend iz Las Vegasa The Killers.

Na trećem mjestu su velikani američkog rocka Red Hot Chilli Peppers s preko 3,8 milijuna slušatelja, koji su 2011. izdali deseti studijski album na čijoj su promotivnoj turneji svirali u Zagrebu.

Na drugom mjestu je britanski rock bend Radiohead, s karizmatičnim Thomom Yorkom kao frontmenom, sa skoro 4 milijuna slušatelja i zadnjim albumom „The King of Limbs“ izdanim 2011. godine.

Prvo mjesto u desetljeću „scrobblinga“ s preko 4,3 milijuna slušatelja zauzima Coldplay s pet izdanih albuma, od kojih je zadnji čudljiva imena “Mylo Xyloto” izdan 2011. godine.

Lista je prilično očekivana, posebno prvih 10 izvođača, ipak su to najrazvikanija imena u zadnjih nekoliko godina. Jesu li to i najkvalitetnija imena u glazbenom svijetu danas? To ostavljam svakom da prosudi za sebe, ipak se o ukusima ne bi trebalo raspravljati.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari