Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Lauba otvara izložbu “U svakom prostoru postoje ljudi”

21.03.2016. Ziher.hrFoto: Lauba.hr

Lauba od utorka, 22. ožujka, ugošćuje izložbu umjetnice Jelene Remetin naslovljenu U svakom prostoru postoje ljudi. Otvorenje izložbe zakazano je za 20 sati, kada je na programu i razgovor s umjetnicom kojeg moderira novi Laubin kustos Mario Guček Andromak.

Fotografija, video, zvučni dizajn, te scenaristička riječ umjetničke su kategorije koje se umrežuju u projektu U svakom prostoru postoje ljudi kao interdisciplinarni proces, stavljajući naglasak na zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva.

Projekt poziva publiku da kroz zvučno, vizualno i interaktivno putovanje uz pomoć telefonske aplikacije budu dio jedne poetične i delikatne priče. Ideja je voditi publiku kroz prostorije imaginarnih stanova jedne fiktivne zgrade zahvaljujući montaži zvuka u 3D obliku gdje se zvučni ambijent miješa s voice-overom imaginarnih stanara koji publici prepričavaju svoju intimnu priču ili pak s fiktivnim glasovima postavljaju publiku na samo mjesto događaja, i to sve uz pomoć aplikacije na pametnim telefonima. Cilj je da cijela zvučna paleta oživi imaginarni prostor, a “nevidljivi ljudi” zahvaljujući svojoj “zvučnoj intimi” dobiju obrise u ovoj “našoj dimenziji”. Prostorije su okarakterizirane uz pomoć fotografija/crteža, te videa smještenih na pregradnim zidovima, time označavajući limit prostorija, a i dekoraciju koja se poistovjećuje sa stanarima.

Četiri kata, četiri priče, četiri profila današnjice u europskoj metropoli. Svaki stan je još jedan svjedok memorije prošlosti i sadašnjosti, te mjesta u kojem egzistira. Završna ideja je napraviti jedan veliki neboder gdje će više katova predstavljati jednu od europskih metropola, odnosno Babelov toranj sadašnjice.
Četiri priče na hrvatskom jeziku koja će se predstaviti u Laubi 22. ožujka samo su početak zvučne odiseje koja uskoro kreće u izgradnju drugih zvučnih europskih katova.

Ukoliko odlučite posjetiti izložbu, svakako ponesite svoje pametne telefone ili tablete te slušalice kako biste mogli sudjelovati u zvučnom segmentu instalacije.

Izložba ostaje otvorena do 2. travnja 2016.

Komentari