Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Vizart

Le Sourire 1900.: Sretan Međunarodni dan sreće!

20.03.2013. Katarina Peroković
Foto: bnf.fr

Foto: bnf.fr

Nadamo se da uživate u današnjem danu, jer osim što je prvi dan proljeća, obilježava se i prvi Međunarodni dan sreće. Svjetskom danu zdravlja i Međunarodnom danu života konačno se pridružilo i obilježavanje dana koji slavi krajnji ideal kojemu svi težimo – danas se slavi sreća. Nije bitno zovemo li ju felicidad, bonheur ili happiness, na sreću se rijetko žalimo, nikad ju ne mrzimo i uvijek ju želimo. Secesijski Osmijeh francuskog ilustratora Julesa Grüna istoimenog časopisa iz 1900. godine oslikava samo jedan od brojnih mogućih doživljaja sreće.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u lipnju prošle godine proglasila je 20. ožujka Međunarodnim danom sreće. Članovi skupštine došli su do zaključka da je potraga za srećom i njezino ostvaranje glavni cilj svakog čovjeka. Siromaštvo, glad, nezaposlenost i bolest sprječavaju velik postotak stanovnika Zemlje da se približi ovom cilju, stoga bismo se na ovaj dan trebali sjetiti i onih koji su u deficitu kada je sreća u pitanju, te se utilitaristički zapitati što mi možemo učiniti da povećamo sreću u svijetu?

Foto: klimt.com

Foto: klimt.com

Kao glavni pokretač i cilj čovjeka, sreća i njena nedostižnost česta su tema slikara, fotografa i umjetnika. Za mene je sreća… Čini se da je za svakoga sreća nešto drugo – no, većina se ipak vodi za onom sreća je stvarna samo kada se s nekim dijeli. Za Gustava Klimta sreća je zasigurno neka Art Nouveau dama, a za vas? Klimtov Beethovenov friz simbolizira stalnu potragu za srećom u svijetu punom patnje. Žena, sreća i vjetar kratko traju, navodno je izjavio Buddha, stoga iskoristite današnji dan i proslavite sreću ili barem krenite u potragu za njom.

Foto: bnf.fr

Foto: bnf.fr

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari