Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Le Sourire 1900.: Sretan Međunarodni dan sreće!

20.03.2013. Katarina Peroković
Foto: bnf.fr

Foto: bnf.fr

Nadamo se da uživate u današnjem danu, jer osim što je prvi dan proljeća, obilježava se i prvi Međunarodni dan sreće. Svjetskom danu zdravlja i Međunarodnom danu života konačno se pridružilo i obilježavanje dana koji slavi krajnji ideal kojemu svi težimo – danas se slavi sreća. Nije bitno zovemo li ju felicidad, bonheur ili happiness, na sreću se rijetko žalimo, nikad ju ne mrzimo i uvijek ju želimo. Secesijski Osmijeh francuskog ilustratora Julesa Grüna istoimenog časopisa iz 1900. godine oslikava samo jedan od brojnih mogućih doživljaja sreće.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u lipnju prošle godine proglasila je 20. ožujka Međunarodnim danom sreće. Članovi skupštine došli su do zaključka da je potraga za srećom i njezino ostvaranje glavni cilj svakog čovjeka. Siromaštvo, glad, nezaposlenost i bolest sprječavaju velik postotak stanovnika Zemlje da se približi ovom cilju, stoga bismo se na ovaj dan trebali sjetiti i onih koji su u deficitu kada je sreća u pitanju, te se utilitaristički zapitati što mi možemo učiniti da povećamo sreću u svijetu?

Foto: klimt.com

Foto: klimt.com

Kao glavni pokretač i cilj čovjeka, sreća i njena nedostižnost česta su tema slikara, fotografa i umjetnika. Za mene je sreća… Čini se da je za svakoga sreća nešto drugo – no, većina se ipak vodi za onom sreća je stvarna samo kada se s nekim dijeli. Za Gustava Klimta sreća je zasigurno neka Art Nouveau dama, a za vas? Klimtov Beethovenov friz simbolizira stalnu potragu za srećom u svijetu punom patnje. Žena, sreća i vjetar kratko traju, navodno je izjavio Buddha, stoga iskoristite današnji dan i proslavite sreću ili barem krenite u potragu za njom.

Foto: bnf.fr

Foto: bnf.fr

(Visited 206 times, 1 visits today)

Komentari