Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Libar u Splitu i Detour u Zagrebu zaokružuju line-up Tuluma

22.07.2015. Ziher.hrFoto: Niko Goga/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Grupe Detour i Libar pridružuju se Bajagi i Instruktorima te Silenteu na Tulum koncertima u Zagrebu, odnosno Splitu. Sjajan zagrebački electro pop sastav Detour nastupit će na svirci u Velikoj dvorani Doma sportova 24. listopada, dok će splitski Libar otvoriti program u Spaladium Areni 7. studenog.

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog suvremenog elektro akustičnog pop zvuka u koji se povremeno umiješa i drum’n’bass, a u recentnije vrijeme u nekim stvarima i po koja country nota. Njihova snaga nije samo u najnovijim uratcima budući među nositeljima koncertnih nastupa su i pjesme starijeg datuma, s prethodna dva studijska albuma “Detour” i “TV”, poput Ljeto počinje, Mjesec, Gledano sa strane i Prijatelj. Ipak, treći, aktualni, studijski album “A što ak’ ja…” se pokazao prijelomnim stvoriši od benda veliku glazbenu pop atrakciju. Materijal, nošen najviše hit singlovima Srce veliko, Snijeg, Daleko i Plešem sama, osigurao je Detouru mjesto u većini godišnjih izbora te Porin za pop album 2014. godine.

Skupinu Detour predvođenu Nenadom Borgudanom, uz prepoznatljiv baršunasti vokal Maje Posavec,  čine još i Dominik Žagmešter (klavijature), Alen Križaj (bas gitara) i Edi Grubišić (bubanj).

Libar je započeo kao eksperimentalna dalmatinska klapa, sa svrhom i idejom vodiljom obrađivanja na “klapski” način pjesama i stilova kojima je uvjet da s Dalmacijom i dalmatinskim melosom nemaju nikakvu generičku vezu. U međuvremenu projekt je prošao nekoliko razvojnih faza, od klape s pratnjom akustičnih instrumenata, preko faze cover-banda danas djeluje kao punokrvni autorski rock band s pet ravnopravnih vokala koji se ponašaju solistički, podjednako kao i u homofonom, višeglasnom muškom bloku.

Fuzija je riječ koju kritika najčešće koristi kod opisivanja glazbe Libra, tako da je nešto teže jednoznačno odrediti kakav zvuk on njeguje. Kod nastanka novih, autorskih pjesama uho ih najčešće vuče ka odrednicama popa, power popa, klasičnog i alternativnog rocka, elektronike, pa do heavy metala. Međutim kako su nove vrijednosti i njihova implementacija unutar glazbenog izričaja još uvijek Librova ideja vodilja tako se u našoj glazbi javljaju i druga nova, manje ili više suvremena rješenja i stremljenja poput klasične orkestralne kompozicije (Dite), plesni ritmovi (break beata, disco punk) u Kukalu te fusion i jazz elementi u aranžmanima pjesama.

Gitaristi Vojan i Toni ukorijenjeni su u intenzivni gitarski zvuk heavy metala i njemu srodnih žanrova. Među pjevačima se sluša sve od grungea, do elektroničkog zvuka i klupske glazbe. Od imena koja se u Libru najčešće i najrađe spominju tu su David Bowie, Pearl Jam, Queen, Muse, Kings Of Leon, Nine Inch Nails, Pink Floyd, The Smiths, Massive Attack, Depeche Mode, Guns ‘N’ Roses, A-Ha, Royksopp, Groove Armada, a od domaćih Urban, Haustor, Azra, Let 3, Belan i Đavoli i opet Urban.

Tulum u Zagreb i Split dovodi LAA. Cijena ulaznica od 1. lipnja do 23. listopada za zagrebački koncert u Domu sportova  iznosi 90 kn, a na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 110 kn.

Prodaja ulaznica za splitski tulum počela je u četvrtak, 2. srpnja. Cijena ulaznica im do 23. kolovoza iznosi 80 kn, od 24. kolovoza do 6. studenog 90 kn, a na dan koncerta 110 kn.

Službena prodajna mjesta Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr

 

(Visited 49 times, 4 visits today)

Komentari