Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ljeto u MSU – Čudesna energija Urbana &4 na punom krovu muzeja

06.07.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Program Ljeto u MSU nastavio se nastupom poznatog Damira Urbana „i njegove četvorice“, odnosno sastava Urban&4 koji je na krov MSU-a privukao iznenađujuće velik broj posjetitelja – štoviše, tijekom popodneva objavljeno je da je koncert rasprodan zbog ograničenog kapaciteta prostora.

Prvih nekoliko pjesama Urban je otpjevao iza platna koje je sprječavalo vizualni kontakt između njega i publike, ali je onaj pravi kontakt postojao od prvog trenutka – publika šarolikog dobno-spolnog sastava izvrsno je reagirala na Mjesečev rog, pjesmu kojom je Urban otvorio koncert i na nekoliko pjesama koje su uslijedile, što je samo dokaz da je glazba, a ne vizualni spektakl ono što osvaja ljude na koncertu. Pjesmu Samo izveo je u mnogo bogatijem aranžmanu nego na albumu, a na pjesmi Nuclear Baby konačno je palo i platno koje je razdvajalo publiku i Urbana, dok je Kundera (Atom) izvedena također u aranžmanu koji je rasplesao publiku.

Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Tijekom koncerta Urban je vješto balansirao između polaganih pjesama i onih malo plesnijeg tona, a malo koju pjesmu smo slušali u aranžmanu u kojem je objavljena na studijskom albumu – Urban je ostavio dosta prostora za izvrsne solo dionice gitarista, a on se sam na nekoliko trenutaka uhvatio usne harmonike i upotpunio inače izvrstan, složen i bogat zvuk sastava. Unatoč očitim problemima s tehnikom, odnosno ton majstorom s kojim je Urban veći dio koncerta komunicirao, nikakve veće smetnje nisu došle do publike – štoviše, prostor na krovu MSU-a ima izvrsnu akustiku, a Urbanova glazba u potpunosti je osvojila taj prostor.

Nakon kraće stanke, u kojoj je Urban podsjetio publiku da pogledaju izložbu Vlaste Delimar, koja je zapravo domaćica ovog koncerta i koja je veći dio vremena šetala u žutom točkastom odijelu krovom MSU-a, ali se i našalio na svoj račun i na račun nekih drugih domaćih estradnjaka – objasnio je publici kako od njega ne može očekivati nikakav scenski spektakl, jer on nije ni U2, a bome ni Thompson. Nastup je nastavio tzv. vodenim blokom – pjesmom Kad se voda povuče čije je izdavanje omela prirodna katastrofa u Slavoniji i koju su prvi puta izveli uživo te svojim „najvećim hitom“ (kako se autoironično našalio Urban) i koju je publika otpjevala u glas s Urbanom i to unplugged verziji. Odlučio sam da te volim, Ako se napijem do smrti, Mjesta za mene te posljednji singl Sutra ćemo pričati završili su onaj formalni dio koncerta, ali Urban se vrlo brzo vratio na bis. Dio pjesama u tom drugom setu Urban je otpjevao iz publike i tako stvorio potpunu euforiju u prvim redovima i pokazao koliko ima izvrsnu komunikaciju sa svojim bendom i kad nije na pozornici.

Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Foto: Tina Ozmec-Ban/Ziher.hr

Na bisu mu se pridružio Rade Šerbedžija, s kojim Urban surađuje na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Plodove uspješne suradnje mogli smo čuti već na Nagradama publike Teatra.hr, kad je Urban sa studentima i Natašom Janjić-Lokas otpjevao Svodničku baladu iz Opere za tri groša, a na sinoćnjem koncertu je s Radom otpjevao pjesmu na jedan Goldonijev tekst, nakon čega je uslijedila intimna unplugged svirka koja naprosto nije bila primjerena količini publike na krovu MSU-a kao ni samom prostoru, a ni atmosferi koju je Urban stvorio tijekom ostatka koncerta. Unatoč tome, predivna ljetna večer koju je u jednom trenutku ispunio i vatromet s obližnjeg Bundeka zračila je fantastičnom energijom između Urbana i publike, a posebno njegovih vjernih obožavatelja koji su se itekako istaknuli u publici.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Komentari