Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Vizart

Lokoti – simboli bezuvjetne ljubavi i u Zagrebu!

22.03.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/lovelocksusa

Foto:facebook.com/lovelocksusa

Parovi si na različite načine već stoljećima izjavljuju međusobno ljubav. Izgleda da su slatkiši ili buketi ruža u posljednje vrijeme out. Došlo je vrijeme lokota koji jamče dugu ljubav.

U svijetu je nadaleko poznata ova romantična tradicija stavljanja lokota, a ova romantika je došla u i Hrvatsku, točnije u Zagreb. Mjesto za postavljanje lokota se nalazi na ogradi ispred MSU-a, a početak akcije je bio jučer 21. ožujka 2013., na prvi dan proljeća. Nije slučajnost da je na ovaj dan pokrenuta akcija jer proljeće simbolizira buđenje prirode, života kao i  ljubavi.

Foto:ziher.hr

Foto:ziher.hr

Ljubavni lokoti će ostati trajno na tom mjestu kao umjetnička instalacija u sklopu MSU-a. Love locks ili Ljubavni lokoti običaj je raširen u više od 30-ak zemalja svijeta (Italija, Mađarska, Južna Koreja, Njemačka, Urugvaj,Francuska,..). Ritual se sastoji od zajedničkog postavljanja lokota (zaljubljenih osoba) s ispisanim imenima ili možda njima važnim datumom da bi potom bacili ključić u rijeku ili jezero, što je u zagrebačkom slučaju Sava, kako nitko drugi ne bi mogao otključati i osvojiti njihova srca.

Još kao djeca smo u spomenare upisivali pjesmicu koju možemo povezati sa ovom novom tradicijom, a stihovi idu ovako: “U srce sam te zaključala, ne možeš izaći, ključić sam izgubila, ne mogu ga naći!”

Foto:.facebook.com/lovelocksusa

Foto:.facebook.com/lovelocksusa

Podrijetlo tih lokota je tajanstveno. Smatra se kako ova tradicija  potječe od književnika Federica Moccia i njegova romana  “Želim te”  gdje zaljubljeni par pričvrsti lokot sa svojim imenima na uličnu svjetiljku na mostu, potom se poljube  i bace ključ u Tiber.

Osnivači ove akcije je Udruga Pipilota (Tea Lončar, Martina Nemet, Maja Maček) u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU).

Svi građani, turisti, prolaznici i oni kojima je ljubav važna mogu doći i postaviti svoj lokot na određeno mjesto. Prošetajte do zgrade MSU-a, stavite svoj ljubavni lokot na ogradu desno od ulaza u MSU, te tako malim znakom, simbolom zapečatite svoju ljubav.

(Visited 811 times, 1 visits today)

Komentari