Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Lonely Circus otvara novu sezonu ZKM-a i Festivala novog cirkusa

01.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.cirkus.hr

Francuska cirkuska skupina Lonely Circus 9. rujna gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih s predstavom „Fall Fell Fallen“, a ujedno će najaviti i 11. izdanje Festivala novog cirkusa. „Fall Fell Fallen“ je dio eksperimentalnog projekta nazvanog elektro cirkus, izvedba koja balansira između koncerta i predstave, zapanjujuće prirodna simbioza cirkuske umjetnosti i eksperimentalne glazbe.

Na sceni je neobičan duo koji se zajedno stavlja u opasnost i izmiče joj, uz zvukove zavrtanja matice, žica koje nježno miluje gudalo ili pak uz jasnu jeku grubo bacanih dasaka. Dvojica umjetnika, glazbenik i ekvilibrist, jedan drugoga osluškuju, kreću se pažljivo po prostoru-partituri između blokova neočekivanih „instrumenata“ – različitih mehanizama, vinilnih ploča, slacklinea ili dasaka. Ova je predstava nastavak istraživanja novoga žanra, suigre nekonvencionalnih auditivnih efekata i elemenata cirkuske umjetnosti, koje je ovaj tandem započeo četiri godine ranije na projektu„Le poids de la peau“ (Težina kože).

Sébastien Le Guen je akrobat na slacklineu (riječ je o tehnici balansiranja na čvrstoj rastezljivoj traci) te osnivač Lonely Circusa unutar kojega od njegova osnivanja 1999. godine istražuje odnos kazališta i cirkusa. On za sebe kaže da je prije svega glumac fokusiran na tjelesnu ekspresiju, inspiriran glumcima iz nijemih filmova koji, smatra, mnogo dijele s cirkuskim klaunovima te barataju širokim dijapazonom umijećâ.

Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Jérôme Hoffman je glazbenik i kompozitor elektroničke i elektro-akustične glazbe, tvorac „glazbe za gledanje“ s različitim zvučnim objektima, promijenjenim instrumentima i snimkama. Od svojih prvih skladbi za eksperimentalne filmove do zvučnih kreacija za radio i različitih živih izvedbi, zadržava nježan i osećajan zvučni pečat, često obojen humorom. Za žive izvedbe razvija instalacije i postupke uglazbljivanja prostora (sonorizacije objekata, scene ili pak opreme za cirkus), ranije za Théâtre de la Remise, zatim u okrilju Lonely Circusa, gdje već gotovo sedam godina sa Sébastienom razvija koncept elektrocirkusa kroz predstave „Le poids de la peau“ iz 2008., „Fall Fell Fallen“  2012. i „Dans les bois“ (U šumi) iz 2013.

Lonely Circus gostuje u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj. Ulaznice se po cijeni 90 kn mogu kupiti na blagajni kazališta ili preko sustava ulaznice.hr, a predstava traje 50 minuta.

(Visited 139 times, 1 visits today)

Komentari