Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Knjige

Međunarodni Booker otišao u Ameriku

23.05.2013. Marta Reljanović
Foto: manbookerprize_lydiadavis

Foto: manbookerprize_lydiadavis

Dodijeljena je 5. Međunarodna književna nagrada Booker za 2013. godinu kojom se nagrađuju pisci svih nacionalnosti koji stvaraju i objavljuju na engleskom jeziku. Ovogodišnja pobjednica je suvremena američka spisateljica i prevoditeljica Lydija Davis, čije se pisanje opisuje kao „najpreciznije, poetičnije, inventivnije i inteligentnije pisanje našeg doba“.

Davis je rođena 1947. u Massachusettsu, a trenutno predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Albany. Poznata je po svojim prijevodima, od kojih se najviše ističu prijevod Flaubertove Madame Bovary i Proustova Puta k Swannu te brojni drugi prijevodi francuskih klasika na engleski.
Njezine kratke priče od kritike su okarakterizirane kao iznimne, iako neke od njih nisu dulje od rečenice ( neke od njih su najkraće priče ikad napisane ). Do sada je objavila šest zbirki kratkih priča poput Break It Down iz 1986. ili Varities of Disturbance iz 2007.
Iako je konkurencija kao i svake godine bila velika te su kao mogući pobjednici isticani književnici poput Pakistanca Intizara Huseina ili Palestinca Aharona Appelfelda, četveročlani žiri, koji su činili Yiyun Li, Elif Batuman, Tim Parks i Aminatta Forna, odlučio se za Lydiju Davis.

Komentari