Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Mafijaši koje smo voljeli

22.06.2013. Paula BračkoVrijeme čitanja: 4 minute
Foto:Facebook.com/TheSopranos

Foto:Facebook.com/TheSopranos

Nije trebalo dugo da se svijetom proširi vijest o smrti Jamesa Gandolfinija, najpoznatijeg po ulozi Tonyja Soprana za koju je osvojio jedan Zlatni Globus i čak tri Emmyja. Dokaz je to da čak i mafijaški šefovi mogu biti karizmatični frajeri u koje se publika lako zaljubi i uvijek traži više. Istina da švercaju drogu, a ponekad i ljude, kupuju policajce i vlast, ubijaju i dužne i nedužne, ali očito je da im je svejedno teško odoljeti. Tko su ostali poznati mafijaši koji su hranili publiku gladnu priča iz podzemlja, pročitajte u nastavku.

Vito Corleone (The Godfather – 1972.)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Predvidiv prvi izbor, ali ne možete reći da nije zasluženo. Film koji je do dana današnjeg nenadmašan u svom žanru gotovo je redovito proglašen najboljim filmom u povijesti kinematografije na bilo kojem takvom popisu. Čak i oni koji nikad nisu pogledali film, čuli su za Vita Corleonea i njegovu slavnu rečenicu „I’m gonna make him an offer he can’t refuse“. Genijalni Marlon Brando u ovoj ulozi tumači kultnog mafijaškog šefa na čelu obitelji Corleone čiji se sin Michael vraća iz Drugog svjetskog rata povodom vjenčanja svoje sestre Connie. Michael je svjestan čime se njegova obitelj bavi, ali ne želi imati nikakvog posla s time i ustvari žudi za običnim životom. Priča se zahukta kad Virgil Sollozzo ponudi don Corleoneu profit od dilanja droge u zamjenu za zaštitu. Vito odbije jer je izrazito protiv droge pa Sollozzo odluči likvidirati don Corleonea. Ovaj uspije jedva jedvice preživjeti, ali to izazove razdor u obitelji Corleone pogotovo kad njegov sin Michael započne mafijaški rat protiv Sollozza. Uostalom, znate i sami što se događa dalje, a ako ne znate, krajnje vam je vrijeme da pogledate ovaj klasik.

Henry Hill (Goodfellas – 1990.)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U redu, Henry Hill nije mafijaški šef niti ima toliko karizme poput Vita Corleonea, ali morate priznati da se radi o kvalitetnom mafijaškom filmu i izuzetno zabavnom glavnom liku. Iskreno, meni je Robert De Niro najdraži u filmovima gdje glumi policajca ili, kao u ovom slučaju, mafijaša zvanog Jimmy Conway. Isto tako, ovdje je i fantastični Joe Pesci kojemu je uloga u ovom filmu donijela Oscara za najbolju sporednu ulogu. Glavnog lika tumači Ray Liotta koji je od najranijih dana želio postati gangster. Odrastajući u četvrti kojom su vladali isti, svim se silama potrudio da i ostvari svoju ambiciju što mu u konačnici i uspjeva. Film je snimljen prema stvarnoj priči i doista realno prikazuje međumafijaške odnose, a uz to, rangiran je kao dvanaesti na listi filmova koji najviše koriste riječ „fuck“ pa ako vas to ne zainteresira da ga pogledate, onda ne znam što će.

David Noodles Aaronson (Once upon a time in America – 1984.)

Foto: filmforum.org

Foto: filmforum.org

Evo još jednog filma u kojem Robert De Niro i Joe Pesci glume mafijaše. Morate priznati da im dobro stoji i rijetko razočaraju. Film koji je bio apsolutni hit u Europi i apsolutni fijasko u Americi (zato što je američka verzija imala 90 minuta manje nego europska jer su neki pametnjakovići mislili da bi bio dobar potez ukloniti važne dijelove filma) s vremenom je postao kultni gangsterski film s kompleksnom i dubokom pričom te kvalitetno razrađenim likovima. De Niro utjelovljuje Noodlesa koji sa svojom bandom dugogodišnjih prijatelja i partnera prikazuje židovsku mafiju u New Yorku i to kroz čak nekoliko desetljeća. Radnja fantastično problematizira Ameriku od dvadesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća te govori o tome koliko je mafija ustvari utjecala na stvaranje povijesti.

 Tony Montata (Scarface – 1983.)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Niste valjda mislili da bi ovaj popis mogao proći bez Al Pacina? Film legendarnog Olivera Stonea ustvari je remake filma iz 1932. te je posvećen scenaristima tog originalnog filma: Benu Hechtu i Howardu Hawksu. Scarface govori o kubanskoj izbjeglici Tonyju Montani (Al Pacino) koji dolazi u SAD i gdje ulazi u samo žarište mafije u Miamiju. Montana se brzo i lako uzdigne kao moćnik podzemlja zahvaljujući dilanju kokaina, ali njegov pad bit će gotovo jednako brz kao i njegov uspon. Redatelj Stone je i sam imao problema boreći se godinama s kokainskom ovisnošću što daje veliku dozu vjerodostojnosti samom filmu. Američki filmski institut proglasio je ovo jednim od deset najboljih filmova pa ako dosad niste pogledali, vrijeme je da pozdravite mog malog prijatelja (slavni citat iz filma „Say hello to my little friend!“) i konačno bacite oko na ovo čudo filmske umjetnosti.

(Visited 509 times, 1 visits today)

Komentari