Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Majstorske plesne radionice Thierry Smitsa i Didier Thérona u Zagrebu

05.11.2014. Ziher.hr
Foto: www.plesnicentar.info

Foto: www.plesnicentar.info / Thierry Smits

U Zagrebu uskoro gostuju renomirane plesne skupine Compagnie Thor iz Belgije i Compagnie Didier Théron iz Francuske, a u sklopu tih gostovanja u Zagrebačkom plesnom centru održat će se i majstorske radionice voditelja tih skupina, Thierryja Smitsa i Didiera Thérona.

Renomirani belgijski koreograf Thierry Smits (Compagnie Thor) održat će od 10. do 12. studenog majstorsku radionicu u Zagrebačkom plesnom centru. Cilj radionice potaknuti je koreografski dijalog sa sudionicima, upoznati sudionike s radnim principima ovog međunarodno afirmiranog i višestruko nagrađivanog koreografa.

Thierry Smits je svoju karijeru izuzetnog plesača vrlo brzo pretočio u karijeru koreografa osebujnog bogatog vokabulara koji se temelji dubokom poznavanju i propitkivanju mogućnosti tjelesne i plesne ekspresije, kroz istančani smisao i refleksiju društveno aktualnih tema te kroz dijalog s drugim umjetničkim disciplinama.

Foto: www.plesnicentar.info / Didier

Foto: www.plesnicentar.info / Didier Theron

U Zagrebačkom plesnom centru očekuje nas i majstorska radionica Compagnie Didier Théron (Francuska), koja će se održati od 20. do 22. studenog. Didier Théron međunarodno je afirmirani francuski koreograf koji se zagrebačkoj publici prvi puta vrlo uspješno predstavio predstavama „Boléro Les Hommes“ i „Autoportret Raskoljnikov“ tijekom festivala Tjedan suvremenog plesa 2012. godine. Kompaniju je osnovao 1987. te već 1988. dobiva nagradu festivala u Avignonu za predstavu Les Partisan.

Koreografsko istraživanje Didier Thérona, a koji često koristi teme vezane uz pojmove pisanja, grafike ili mjera, usmjereno je na govor tijela. Pomoću kontroliranih impulsa, ponekad grubih gestikulacija, ali uvijek čistih linija, umjetnik se poigrava grupnim formacijama u prostoru, te uvijek podsjeća na poruku da je ples univerzalni jezik koji nas približava književnosti, vizualnim umjetnostima i zvuku.

Kotizacija za obje radionice je 300 kn, odnosno 200 kn za članove Hrvatskog instituta zapokret i ples i polaznike edukativnog programa Zagrebačkog plesnog centra te 150 kn za profesionalne plesače i koreografe te članove udruga UPUH i UPPU PULS. Prijave se šalju na mail adresu:  edukacija@plesnicentar.info, do 7. studenog.

Predstava “Cocktails” skupine Compagnie Thor igrat će 13., 14. i 15. studenog u Zagrebačkom plesnom centru, dok je predstava “14” Compagnie Didier Théron na rasporedu 19. studenog u kazalištu Gavella. Više informacija o predstavama pronađite ovdje.

Komentari