Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Izvedbene umjetnosti

Mala scena pred zatvaranjem?

10.05.2013. Hrvoje Korbar
Foto: Mala scena

Foto: Mala scena

Kultno zagrebačko kazalište za djecu i mlade, Mala scena, jedno je od prvih privatnih kazališta na ovim prostorima te bez prestanka djeluje već 25 godina, a svojim predstavama uveseljava djecu i mlade. Egzistencija ovog kazališta koja za razliku od ostalih kazališta za djecu u Zagrebu ima čak 400 izvedbi godišnje ozbiljno je ugrožena, te su vlasnici kazališta Vitomira Lončar i Ivica Šimić nedavno uputili i apel javnosti, u kojem objašnjavaju u kakvoj se situaciji našlo kazalište, koje je jedino hrvatsko kazalište za djecu koje je gostovalo na svim kontinentima i u brojnim velikim svjetskim dvoranama kao što je Sydney Opera House i Kennedy Center.

Zbog istaknutog javnog angažmana Vitomire Lončar u području kulturne politike, o kojoj piše na svom blogu Slamka spasa, njihovo kazalište našlo se na udaru moćnika protiv kojih Lončar otvoreno piše u svojim angažiranim postovima. O brojnim sukobima interesa unutar zagrebačkog kazališnog mikrosvijeta, ali i o nepravilnostima u provođenju raznih natječaja te vlastitim iskustvima piše svake nedjelje već pet godina, a dio postova sa bloga objavljen je i u ukoričenom izdanju.

U otvorenom pismu Vitomira Lončar i Ivica Šimić javno optužuju Grad Zagreb za pokušaj zatvaranja njihovog kazališta putem Ureda za kulturu, te iznose podatke koji tome idu u prilog – iako su ispunili sve ugovorene obaveze, zbog falsificiranih izvještaja o radu Grad im nije isplatio dio sredstava za 2012. godinu, a ona za 2013. znatno su smanjena, tako da je normalno djelovanje kazališta onemogućeno. Tijekom prošle godine zbog falsificiranih izvještaja koje je u lokalnom tjedniku iznio predsjednik Odbora za kulturu Skupštine Grada Zagreba, kroz kazalište su se izredale sve moguće inspekcije, te niti jedna od njih nije uspjela dokazati nepravilnosti u radu kazališta.

Naposljetku, prenosimo dio otvorenog pisma uz nadu da će Grad Zagreb ipak reagirati na već stotine pisama podrške objavljenih na stranicama Male scene, koje su poslali brojni kazališni djelatnici, studenti i nastavnici Akademije dramskih umjetnosti, ali i brojni građani i ljubitelji kazališta :

Nakon što nismo dobili zaštitu pravnog sustava (Pučkog pravobranitelja), nako što smo se u više navrata obratili Kontrolnom uredu i Gradonačelniku Milanu Bandiću, zadnju šansu za spas kazališta i potvrdu svih godina rada i kontinuiteta vidimo jedino u javnoj potpori Vas, kolega i prijatelja i publike koja prati naš rad u zadnjih 25 godina.

Stoga vas molimo da, ako smatrate da je naš rad javna potreba u kulturi, podržite kazalište Mala scena u borbi za opstanak, podržite pravo pojedinca da otkriva patologiju kulturne politike u Hrvatskoj, da podržite proces demokratizacije, jačanje civilnog društva te slobodu govora u Hrvatskoj.

Bili bismo vam izuzetno zahvalni ako biste nam svoju potporu u pisanom obliku poslali na adresu we-support@mala-scena.hr. Vaše će pismo biti proslijeđeno gradonačelniku grada Zagreba i na Ured za kulturu grada Zagreba, a bit će objavljeno i na internetskim stranicama Male scene.

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Komentari