Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

“Mali” Antonija Nuića najbolji je film 65. Pulskog filmskog festivala

22.07.2018. Tim HrvaćaninFoto: press Pula Film Festival

U pulskoj Areni u subotu, 21. srpnja dodijeljene su nagrade 65. Pulskog filmskog festivala. Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film osvojio je film Mali redatelja Antonija Nuića, produkcijske kuće Propeler film, producenata Borisa T. Matića i Lane Matić. Uz pobjednički film, razloga za slavlje imaju i produkcijske ekipe filmova Comic Sans i Osmi povjerenik koji su osvojili najviše nagrada, svaki po pet Zlatnih Arena.

Ocjenjivački sud u sastavu producent Ivan Maloča, montažerka Sandra Botica Brešan, filmski kritičar Marijan Krivak, glumac Goran Grgić i redatelj Igor Bezinović odlučivao je o ovogodišnjim Zlatnim Arenama. Film Mali nagradili su “za uspjeli prikaz odnosa oca i sina unutar kriminalnog miljea, autorski svijet ovog filma predstavlja nam paralelnu realnost sredine u kojoj živimo”.

Zlatnu Arenu za režiju osvojio je Nevio Marasović za svoj četvrti dugometražni film Comic sans. Žiri ističe “sigurnu i vještu režiju dopadljive priče te precizan odabir glumaca i kvalitetan rad s njima”. To potvrđuju i dvije glumačke nagrade – Janko Popović Volarić osvojio je Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu za “utjelovljenje složenog karaktera koji jednakom snagom istovremeno iskazuje ranjivost i egoistične motive”, dok je Nataša Janjić osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu za “interpretaciju distanciranog, ali senzibilnog karaktera”.

-> O očevima i sinovima (“Comic Sans”, N. Marasović)

[Comic Sans] Foto: facebook.com/comicsansfilm

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Doris Šarić-Kukuljica za ulogu u filmu Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića u kojem “kroz igru s vlastitom osobnošću pirandelovski oživotvoruje kako svoje slabosti u ulozi glumice, tako i osobine beskompromisne žene iz radničkog miljea”. Sara Hribar za svoj je debitantski dugometražni film osvojila i Zlatnu Arenu za scenarij, za “inventivno ispreplitanje socijalne i osobne sudbine triju žena, koje nesigurni redatelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept”, a pripala joj je i nagrada Breza za najboljeg debitanta “zbog tematske inovativnosti u odnosu ovogodišnju konkurenciju te za koredateljski rad na ovom malom, a velikom filmu”.

-> Potraga za glavnim likom (“Lada Kamenski”, S. Hribar i M. Šantić)

Film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja osvojio je Zlatnu Arenu za kostimografiju (Morana Starčević), scenografiju (Ivana Škrabalo), glazbu (Alen i Nenad Sinkauz), vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonio Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac) te za najbolju sporednu mušku ulogu – Borko Perić za “kreiranje pamtljive i upečatljive uloge izrazito hrabro odigrane”.

-> Ukroćivanje hrvatske realnosti (“Osmi povjerenik”, I. Salaj)

Comic Sans osvojio je i nagradu za montažu (Tomislav Pavlic) te oblikovanje zvuka (Julije Zornik). Zlatna Arena za kameru pripala je Radislavu Jovanovu Gonzu, Luki Matiću i Dubravki Kurobasa za film Duboki rezovi redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića za “kolektivan rad u omnibusu u kojem se ističu individualne kvalitete svakog pojedinog snimatelja pri uspješnom osmišljavanju cjeline vizualnog identiteta filma”. Nagradu za specijalne efekte u filmu osvojio je Saša Budimir za film Mali, Sanji Rivić pripala je Zlatna Arena za masku za film Egzorcizam redatelja Dalibora Matanića.

“MALI” Teaser 60′ from Propeler Film on Vimeo.

U kategoriji manjinske hrvatske koprodukcije Zlatnu Arena za najbolji film osvojio je film Žaba redatelja Elmira Jukića. “Zahvaljujući izvrsnom dramskom tekstu i nadahnjujućoj igri cjelokupnog glumačkog ansambla, dobili smo izuzetno uspjeli filmski prikaz poslijeratnih trauma likova koji su nam na taj način postali izuzetno bliski i prepoznatljivi”, stoji u obrazloženju. Elmir Jukić osvojio je i nagradu režiju, dok je Maruša Majer osvojila nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu u filmu Ivan redatelja Janeza Burgera.

Publika je nagradu Zlatna vrata Pule dodijelila filmu Comic sans redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92. Nagrada Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara (HDFK) pripala je filmu Mali Antonija Nuića s prosječnom ocjenom 3,63. Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA, u sastavu: Duško Dimitrovski, novinar i filmski kritičar, James Evans, filmski kritičar i povjesničar, Bruno Kragić, povjesničar filma, Sergej Lavrentiev, filmski kritičar, Dževdet Tuzlić, urednik programa za kulturu BHT Sarajevo, za najbolji hrvatski dugometražni film dodijeljena je filmu Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, dok je kao najbolja manjinska koprodukcija proglašen film Žaba Elmira Jukića.

(Visited 74 times, 3 visits today)

Komentari