Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Mandala – budistička umjetnost od pijeska

27.04.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Mandala, poznatija kao Sveti krug, dio je drevne istočnjačke kulture. Predstavlja složenu pješčanu strukturu, koja izgleda kao šarena slika, ali njeno istinsko značenje u religiji i kulturi je puno dublje. Tibetanski budisti su razvili tradiciju izrade mandala i njene destrukcije, kao upotpunjenja rituala. Simetriju konstrukcije mandala smatraju svetom, a simbolizira unutarnji mir i služi za meditaciju. Upravo za tibetanske mandale se tvrdi da iscjeljuju i pročišćavaju duh.

Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Prve su mandale izrađivali od obojanog smrvljenog kamena, danas ga izrađuju budistički redovnici, i to od pijeska. Prvo se, po složenim geometrijskim pravilima slaže struktura mandale, a tek nakon toga slijedi dio za koji je potrebna izrazita preciznost, smirenost ruke, ali i živaca. Konstruiraju se prvo vanjski prsteni koji simboliziraju čistoću, učenost i znanje. U središtu, gdje su boje najčešće vedre i snažne, nalazi se božanstvo. Njemu se pristupa postepeno kroz konstrukciju koja zna trajati tjednima i mjesecima. Najpoznatija mandala je Kalachakra, koja sadrži prikaze s preko 700 božanstava. Pri njihovoj izradi, budući da se radi o svetom činu, redovnici slušaju glazbu i raspršuju mirisni blagoslov po pijesku. Smatra se da energija mandale prelazi na svakoga tko je promatra.

Nakon izrade, predivno i mukotrpno rađeno djelo mora se uništiti da bi ritual bio upotpunjen. Jer ništa ne traje vječno. Pijesak se rasprši i baci u obližnju vodu (bilo to jezero ili rijeka). Time se zatvara tok mandale, ali to ne predstavlja njen kraj. Prema budističkom učenju ona se vraća zemlji, na taj se način mandala i njena energija širi s ostatkom svijeta. U videu se može vidjeti složeni proces izrade mandala!

(Visited 659 times, 2 visits today)

Komentari