Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

“Manivald” i “Ježeva kuća” na festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu

02.02.2018. Ziher.hrFoto: press HAVC

Manivald se prikazuje u natjecateljskom, a Ježeva kuća u nenatjecateljskom programu festivala koji se u francuskom gradu Clermont-Ferrandu održava od 2. do 10. veljače 2018. godine.

Animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli. Manivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na prošlogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

Omiljen festival kratkog metra

Ježeva kuća nastaje u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a režiju i scenarij ove animirane basne potpisuje Eva Cvijanović. Film je inspiriran dječjim klasikom Branka Ćopića, a od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade. Ježeva kuća može se tako pohvaliti s dvadeset i osam priznanja iz cijeloga svijeta, među kojima su i nagrade sa zagrebačkog Animafesta, iz Annecyja, Kyota, Montreala, tri Oktavijana, ali i nominacija za ‘Annie’ – najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji. Ježeva kuća nastala je u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Foto: facebook.com/jezevakuca

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra,

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. Sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kratkometražnoj produkciji moći će se dobiti na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 2. do 10. veljače 2018. godine. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab), a svake godine nudi i bogat popratni program.

Više o festivalu pogledajte na njihovoj službenoj internetskoj stranici.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Komentari