Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Vizart

Margaret Thatcher: Umjetnici su voljeli mrziti Željeznu damu

14.04.2013. Eleonora Glišić

Foto: facebook.com/ Margaret Thatcher Demolished Britain

Foto: facebook.com/ Margaret Thatcher Demolished Britain

Margaret Thatcher, unatoč velikoj nepopularnosti kod britanske akademske zajednice, u svom je uvjerenju da javne institucije trebaju dati vrijednost za novac i biti odgovorni, ali i da su gospodari svoje sudbine, neizravno postala odgovorna za reformu britanskih nacionalnih muzeja i pomogla im da postanu fleksibilna i kreativna mjesta kakva su i danas. Njene reforme u javnom financiranju dale su muzejima slobodu da upravljaju vlastitim financijskim poslovima, da podižu novac iz privatnog sektora i pokrenu izdavačke i trgovačke tvrtke. Vlada Tonyja Blaira htjela je doprijeti do dijelova društva koja inače nikada nisu stupila u muzeje. Ova kombinacija, kojom upravljaju iznimno daroviti upravitelji kao što su Nicholas Serota i Neil MacGregor i povjerenici poput Jacoba Rothschilda, dali su Velikoj Britaniji muzeje koji su svjetski lideri u svom utjecaju.

Među onima koji su tijekom života podržavali Thatchericu su i poznati konceptualni umjetnici Gilbert i George. Oni se dive bivšoj premijerki jer smatraju da je uvelike doprinijela britanskoj umjetnosti, te staju na stranu konzervativaca jer socijalizam želi da svi budu jednaki, a oni žele biti drugačiji.

S druge strane, britanska ljevica željeznoj dami zamjera gušenje sindikalizma i nedostatak suosjećanja s radničkom klasom. Mnogi lijevo orijentirani umjetnici i amateri svoje stavove prema pokojnoj premijerki izrazili su raznim maštoviti (nekima i uvredljivim) djelima.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari