Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Margaret Thatcher: Umjetnici su voljeli mrziti Željeznu damu

14.04.2013. Eleonora Glišić

Foto: facebook.com/ Margaret Thatcher Demolished Britain

Foto: facebook.com/ Margaret Thatcher Demolished Britain

Margaret Thatcher, unatoč velikoj nepopularnosti kod britanske akademske zajednice, u svom je uvjerenju da javne institucije trebaju dati vrijednost za novac i biti odgovorni, ali i da su gospodari svoje sudbine, neizravno postala odgovorna za reformu britanskih nacionalnih muzeja i pomogla im da postanu fleksibilna i kreativna mjesta kakva su i danas. Njene reforme u javnom financiranju dale su muzejima slobodu da upravljaju vlastitim financijskim poslovima, da podižu novac iz privatnog sektora i pokrenu izdavačke i trgovačke tvrtke. Vlada Tonyja Blaira htjela je doprijeti do dijelova društva koja inače nikada nisu stupila u muzeje. Ova kombinacija, kojom upravljaju iznimno daroviti upravitelji kao što su Nicholas Serota i Neil MacGregor i povjerenici poput Jacoba Rothschilda, dali su Velikoj Britaniji muzeje koji su svjetski lideri u svom utjecaju.

Među onima koji su tijekom života podržavali Thatchericu su i poznati konceptualni umjetnici Gilbert i George. Oni se dive bivšoj premijerki jer smatraju da je uvelike doprinijela britanskoj umjetnosti, te staju na stranu konzervativaca jer socijalizam želi da svi budu jednaki, a oni žele biti drugačiji.

S druge strane, britanska ljevica željeznoj dami zamjera gušenje sindikalizma i nedostatak suosjećanja s radničkom klasom. Mnogi lijevo orijentirani umjetnici i amateri svoje stavove prema pokojnoj premijerki izrazili su raznim maštoviti (nekima i uvredljivim) djelima.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari