Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Marija Jurić Zagorka – žena koja je živjela u krivom vremenu

02.03.2015. Hrvoje Korbar
Foto: Zagreb Tourist Info

Foto: Zagreb Tourist Info

Marija Jurić Zagorka jedna je od najčitanijih hrvatskih književnica svih vremena. Uz njene cikluse pseudopovijesnih romana kao što su Gordana, Jadranka i najpoznatija Grička vještica odrasle su generacije čitatelja, za nastavke njenih romana već se 20-ih godina čekalo u redu, a kad je jedna medijska kuća prije nekoliko godina odlučila ponovno tiskati gotovo sva Zagorkina djela, ona su bila rasprodana gotovo jednakom brzinom kao i prvi put. Iako nikad nije bila priznata od službene književne kritike, već je često bila i ismijavana, Zagorka je uspjela ono što je malo koji književnik nakon nje postigao – masovnu čitanost.

Rođena 1873. godine u mjestu Negovec kraj Vrbovca, Marija Jurić nije živjela osobito sretnim životom. Kao jedna od prvih žena u profesionalnom novinarstvu u Hrvatskoj uz potporu Josipa Juraja Strossmayjera radila je u zagrebačkom Obzoru, izvještavala iz Beča i Budimpešte kao prva žena izvjestiteljica iz nekog parlamenta (čime je zaslužila da novinarska soba u Hrvatskom saboru nosi njeno ime) te osnovala prvu žensku reviju u Hrvatskoj, a surađuje i s književnim listovima kao što su Vijenac i Nada. Zagorka se krajem 19. stoljeća aktivno zalaže za položaj hrvatskog jezika u društvu i sudjeluje u demonstracijama protiv prisilnog uvođenja mađarskog jezika, i istovremeno sindikalno organizira radnice te polemizira o ženskim pravima.

Ipak, najveći je trag ostavila svojim književnim djelima, među kojima je najpoznatija Grička vještica koja kroz šest nastavaka prati sudbinu kontese Nere i Siniše, jednog od Trenkovih pandura. Taj par prolazi toliko peripetija da je čitav roman materijal za nekoliko sezona televizijske serije, o kojoj se više puta govorilo na HRT-u, a o kojoj maštaju mnogi fanovi na internetskim forumima. Manje je poznato da je Zagorka autorica i prvog kriminalističkog romana u hrvatskoj književnosti – Kneginje iz Petrinjske ulice koja govori o smrti misteriozne Vanićke, a čitavu istragu vodi Šimek, koji je i sam inspiriran radom tada najpoznatijeg književnog detektiva – Sherlocka Holmesa. Zagorka je napisala i neka scenska djela, ali najveći uspjeh u to doba ipak su bilježile adaptacije njenih romana za kazalište.

Marija Jurić Zagorka veći je dio svog opusa smjestila u grad Zagreb i njegovu okolicu, ostavivši tako trag među brojnim Zagrepčanima, a sve češće i među zagrebačkim turistima koji imaju priliku sudjelovati u organiziranim turama koje su inspirirane njenim romanima. Njenim djelom intenzivno se bavi Centar za ženske studije, koji vodi i Memorijalni stan u kojem je Zagorka provela posljednje godine života, a u kojem je nažalost izložen prilično skroman postav. Ivica Boban postavila je u zagrebačkom HNK predstavu posvećenu Zagorki u kojoj je Zagorku utjelovila Daria Lorenci Flatz, a 2007. snimljen je i dokumentarno-igrani film u režiji Biljane Čakić-Veselić. Uspomena na Zagorku još uvijek je itekako živa, a preostaje nam nadati se kako će uskoro doći i do stručne valorizacije rada prve hrvatske novinarke i izrazito popularne književnice.

(Visited 382 times, 1 visits today)

Komentari