Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj – Marissa Nadler: Anđeoski glas u nezaboravnoj ljubavnoj atmosferi

20.12.2016. Magdalena Rikanović
Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr

Marissa Nadler američka je glazbenica i likovna umjetnica sa sjedištem u Bostonu. Djeluje od 2000. godine, izdaje za Sacred Bones Records and Bella Union, a u Zagreb je došla povodom promocije svojeg posljednjeg albuma “Strangers”. Marissa Nadler u svojoj glazbenoj karijeri njeguje vrlo specifičnu vrstu folk vokala u kojoj njezin glas nadilazi svaku manu. U ponekim trenucima postaje akustičan, elegantan, dok u drugim naglašava narativ tuge i gubitka koji kroz zvuk postaje atmosferičan. Njezine pjesme i stihovi okreću novu stranicu njezinog života i naglašavaju liriku koja daleko seže u suštinu osobnih emocija.

Marissa Nadler jedna je od onih pjesnikinja koja svoju tajnu ne želi držati za sebe, već je kroz svoj opus odašilje prema nama. Svaka sporedna uloga u njima ima svoju važnost i jednaka prava na prva mjesta. Njezine vokalne sposobnosti vanzemaljskih su razmjera. Svaka intonacija, svaka nota bila je izvedena do savršenstva. Ni u jednom trenutku nije pogriješila. To je ono što je čini jedinstvenom kao umjetnicu. Konstantno ispreplitanje stilova i varijacije tonova u njezinim vokalnim vibracijama stvarali su ljupkost u zraku koja se prenosila na sve posjetitelje koncerta u malom pogonu Tvornice kulture. Publika se otapala dok ju je promatrala i slušala. Marissa Nadler je svaku osobu natjerala na romantične kretnje tijelom, pritom uživajući u magičnoj atmosferi i verbalnoj komunikaciji s njom samom.

Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr

Marissa Nadler i njezin anđeoski vokal

Lepršavo poput anđela u zraku, Marissa je uspijevala stvoriti auru oko sebe. Svaka sljedeća pjesma sadržavala je pri završetku srž napetosti koja ju je vodila do vrhunca. Marisa Nadler samu sebe opisuje kao krhku biljku u cvatu s obzirom na to kako se razvijala među pratećim glazbenicima. Estetika njezinih kretnji, glasa i muzičke podloge uspostavila je obrazac. Osjetila se promjena u njezinim pjesmama. Bez obzira na mračne i depresivne pjesme, ovog puta su davale dašak nade. Glazba je to stvorena za vječne romantične duše koje besciljno lutaju u potrazi za nemogućim. Marissa je umjetnica koja svoj glas tjera u stalna testiranja i isprobavanja novih pristupa. A taj novi pristup definirao je novu promjenu u njoj, koja je ujedno pomak u njezinoj karijeri. Zvučala je mlađe i zrelije za razliku od prijašnjih albuma; ekspanzivnija i emocionalnija na pozornici na kojoj je vidljivo da je to njezin drugi dom.


(Visited 73 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.600 out of 5)

Komentari