Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Márquezova ostavština u arhivu u Teksasu

26.11.2014. Petra ČečVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/GabrielGarciaMarquezAuthor

Foto: facebook.com/GabrielGarciaMarquezAuthor

Kolumbijski pisac i nobelovac, Gabriel García Márquez, koji je umro ove godine u travnju, ‘otišao je u Teksas’.
Harry Ransom centar na Sveučilištu u Teksasu sada posjeduje cijelu Márquezovu arhivu: tekstove, bilježnice, foto albume, prepiske i osobne stvari. Ransom centar jedan je od najvećih književnih arhiva na svijetu te u njemu možete pronaći ostavštinu velikana poput Jamesa Joycea, Ernesta Hemingwayja i Williama Faulknera.

Čitava arhiva nabavljena je od strane obitelji te uključuje materijale vezane uz  Márquezova djela. Ljepota i važnost arhiva leži u činjenici kako sada postoji pristup svim odbačenim verzijama, pogreškama, slabostima i naporu koji stoji iza svake priče.

Iako je obitelj pristala podijeliti njegovu ostavštinu sa svijetom, sam autor bio je vrlo čvrst u odluci skrivanja svojeg privatnog života. Obiteljska legenda tvrdi kako je na dan zaruka sa svojom budućom suprugom Mercedes ponudio otkupiti nazad sva ljubavna pisma koja joj je poslao kako bi ih mogao uništiti. Njegov sin, Rodrigo García tvrdi kako mu je otac više bio osoba za telefonske razgovore, pisani trag volio je ostavljati samo u svojim knjigama.

Ipak, korespondecija s drugim piscima broji čak 2000 primjeraka koji uključuju pisma od Milana Kundere, Carlosa Fuentesa i Julija Cortázara. Ne postoji mnogo zapisa njegova prijateljstva s Fidelom Castrom zbog toga što je s njime najviše volio razgovarati uživo. Ipak, Castro se pojavljuje na mnogo slika u foto albumima.

Što se tiče zadnjeg djela kojeg je Márquez pisao, o ženi u srednjim godinama koja se upušta u izvanbračnu avanturu na tropskom otoku, obitelj još nije odlučila hoće li ga objaviti.

No, to svakako nije zadnja priča koju nam je želio ispričati. Njegov sin tvrdi kako je netom prije smrti Márquez izjavio: ‘Jedna od najtužnijih stvari u vezi umiranja je to što će to biti jedini događaj u mojem životu o kojem neću moći ništa napisati.’

U petak, 21. studenog je po prvi puta dodijeljena nagrada Gabriel García Márquez. Nagradu je dobio argentinski pisac Guillermo Martinez te tako postao njenim prvim dobitnikom. Nagradu u vrijednosti od 100 000 američkih dolara pisac je osvojio za svoju zbirku kratkih priča Una felicidad repulsiva.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Komentari