Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vizart

Marx kao vrtni patuljak: 500 crvenih skulptura povodom 195. rođendana

08.05.2013. Katarina Peroković

Foto: facebook.com/ Artist Agent - Christoph Maisenbacher, Axel Kohlhaas

Foto: facebook.com/ Artist Agent – Christoph Maisenbacher, Axel Kohlhaas

Karl Marx je i 130 godina nakon smrti ostao jedna od najkontroverznijih, ali i najutjecajnijih povijesnih ličnosti. Tko je zapravo bio filozof kojega se uz suradnika Friedricha Engelsa smatra utemeljiteljem komunizma? Na koji način obilježiti njegov rođendan? Umjetnik Ottmar Hörl to je napravio postavljanjem čak 500 figura Marxova lika diljem njemačkog grada Triera u kojemu je filozof rođen 5. svibnja prije 195 godina. Plastične skulpture, simbolično obojene u crvenu boju, pomalo nalikuju vrtnim patuljcima. Prikazuju li brojni Marxovi u bivšem pruskom gradiću Trieru originalnog njemačkog filozofa vjerno ili ne, pogledajte i sami procijenite.

Foto: facebook.com/ wikimedia.org

Foto: facebook.com/ wikimedia.org

Marxovu su filozofsku misao vladajući često prilagođavali vlastitim željama, a brojne su interpretacije i nijanse njegove političke i ekonomske teorije. Tako su i ove figure, iako sve iste veličine, u različitim nijansama crvene. Prikazom minijaturnih Marxova u raznim tonovima Hörl upozorava na složenost njegova rada. Brojni pobornici i brojni protivnici Marxove filozofije odredili su političku povijest 20. stoljeća, no uvijek ostaje pitanje koliko su zaista razumjeli kompleksnost njegova lika i djela.

Foto: facebook.com/ Artist Agent - Christoph Maisenbacher

Foto: facebook.com/ Artist Agent – Christoph Maisenbacher

U politiku ne ulazimo. Ipak, u današnje je vrijeme i dalje potrebna analiza društva, možda i više nego ikada. Radnička prava i dalje se krše, a Marxove kritike, slagali se mi sa njima ili ne, uvijek su aktualne. Ima li istine u Marxovoj misli iz Ranih radova – je li radnik i danas podređen stroju, postaje li on umjesto čovjeka samo apstraktna djelatnost i trbuh? Konceptualni umjetnik Ottmar Hörl bradatim je skulpturama još jednom stavio ovo pitanje u prvi plan.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari