Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Sundance: Me and Earl and the Dying Girl ponavlja uspjeh Whiplasha

01.02.2015. Petra Plivelić
Foto: facebook.com/sundance

Foto: facebook.com/sundance

Jedan od najvećih nezavisnih filmskih festivala u SAD-u, ovogodišnji Sundance film festival trajao je od 22. siječnja do 1. veljače. Svi važni američki i međunarodni nezavisni filmaši ovih su se dana okupili u američkoj državi Utah gdje su proglašeni ovogodišnji pobjednici. Na Sundanceu se proglašavaju najbolji dugometražni i kratkometražni nezavisni filmovi u kategorijama za američke i međunarodne dramske i dokumentarne filmove, a postoje i kategorije koje su out-of-competition, a primjerice dodjeljuju se za uspješnost u kinematografiji i glumi te za ostvareni društveni utjecaj i sl.

Foto: pinterest.com/claire_busic (Me and Earl and the Dying Girl)

Foto: pinterest.com/claire_busic (Me and Earl and the Dying Girl)

Film Alfonsa Gomeza-Rejona Me and Earl and the Dying Girl osvojio je simpatije publike, a ujedno je i ponovio prošlogodišnji uspjeh filma Whiplash (sadašnjeg ozbiljnog kandidata za Oscara u 5 kategorija) osvojivši i američku nagradu žirija za najbolju dramu i američku nagradu publike za najbolju dramu. Me and Earl and the Dying Girl je film o tinejdžeru filmašu koji se sprijatelji s djevojkom iz njegove srednje škole koja boluje od leukemije i odluči napraviti film za nju.

The Wolfpack je film debitantske redateljice Crystal Moselle o Angulo braći koji su odvojeni od društva u stanu na istočnoj strani Manhattana, a o životu uče kroz filmove. Pod nadimkom The Wolfpack, braća provode djetinjstvo izvodeći njihove najdraže filmove pomoću homemade rekvizita i kostima. Cijeli njihov svijet se promijeni kada jedan od braće pobjegne. Ovaj film je osvojio američku nagradu žirija za najbolji dokumentarac.

I filmovi The Stanford Prison Experiment redatelja Kylea Patricka Alvareza i Cartel Land redatelja Matthewa Heinemana osvojili su po dvije nagrade. The Stanford Prison Experiment je film o 24 izabrana studenta kojima su nasumice dodijeljene uloge zatvorenika i čuvara u zatvoru smještenom u podrumu zgrade psihologije na sveučilištu Stanford. Film je osvojio Alfred P. Sloan nagradu koja se dodjeljuje filmovima s fokusom na tehnologiji ili znanosti te Waldo Salt nagradu za scenarij. Klasični vestern 21. stoljeća – Cartel Land kroz priču o zlobnim meksičkim narko-kartelima otvara pitanja o pravosuđu, nepoštivanju zakona i reda te o građanima koji su uzeli problem u svoje ruke i bore se nasiljem protiv nasilja. Film je osvojio nagradu za najboljeg redatelja i uspješnost u kinematografiji za dokumentarac.

Foto: pinterest.com/craigpickup (Cartel Land)

Foto: pinterest.com/craigpickup (Cartel Land)

Ostale dobitnike brojnih nagrada možete pronaći na službenoj stranici Sundance film festivala.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Komentari