Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Film

Sundance: Me and Earl and the Dying Girl ponavlja uspjeh Whiplasha

01.02.2015. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/sundance

Foto: facebook.com/sundance

Jedan od najvećih nezavisnih filmskih festivala u SAD-u, ovogodišnji Sundance film festival trajao je od 22. siječnja do 1. veljače. Svi važni američki i međunarodni nezavisni filmaši ovih su se dana okupili u američkoj državi Utah gdje su proglašeni ovogodišnji pobjednici. Na Sundanceu se proglašavaju najbolji dugometražni i kratkometražni nezavisni filmovi u kategorijama za američke i međunarodne dramske i dokumentarne filmove, a postoje i kategorije koje su out-of-competition, a primjerice dodjeljuju se za uspješnost u kinematografiji i glumi te za ostvareni društveni utjecaj i sl.

Foto: pinterest.com/claire_busic (Me and Earl and the Dying Girl)

Foto: pinterest.com/claire_busic (Me and Earl and the Dying Girl)

Film Alfonsa Gomeza-Rejona Me and Earl and the Dying Girl osvojio je simpatije publike, a ujedno je i ponovio prošlogodišnji uspjeh filma Whiplash (sadašnjeg ozbiljnog kandidata za Oscara u 5 kategorija) osvojivši i američku nagradu žirija za najbolju dramu i američku nagradu publike za najbolju dramu. Me and Earl and the Dying Girl je film o tinejdžeru filmašu koji se sprijatelji s djevojkom iz njegove srednje škole koja boluje od leukemije i odluči napraviti film za nju.

The Wolfpack je film debitantske redateljice Crystal Moselle o Angulo braći koji su odvojeni od društva u stanu na istočnoj strani Manhattana, a o životu uče kroz filmove. Pod nadimkom The Wolfpack, braća provode djetinjstvo izvodeći njihove najdraže filmove pomoću homemade rekvizita i kostima. Cijeli njihov svijet se promijeni kada jedan od braće pobjegne. Ovaj film je osvojio američku nagradu žirija za najbolji dokumentarac.

I filmovi The Stanford Prison Experiment redatelja Kylea Patricka Alvareza i Cartel Land redatelja Matthewa Heinemana osvojili su po dvije nagrade. The Stanford Prison Experiment je film o 24 izabrana studenta kojima su nasumice dodijeljene uloge zatvorenika i čuvara u zatvoru smještenom u podrumu zgrade psihologije na sveučilištu Stanford. Film je osvojio Alfred P. Sloan nagradu koja se dodjeljuje filmovima s fokusom na tehnologiji ili znanosti te Waldo Salt nagradu za scenarij. Klasični vestern 21. stoljeća – Cartel Land kroz priču o zlobnim meksičkim narko-kartelima otvara pitanja o pravosuđu, nepoštivanju zakona i reda te o građanima koji su uzeli problem u svoje ruke i bore se nasiljem protiv nasilja. Film je osvojio nagradu za najboljeg redatelja i uspješnost u kinematografiji za dokumentarac.

Foto: pinterest.com/craigpickup (Cartel Land)

Foto: pinterest.com/craigpickup (Cartel Land)

Ostale dobitnike brojnih nagrada možete pronaći na službenoj stranici Sundance film festivala.

(Visited 115 times, 1 visits today)

Komentari