Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Međunarodni dan saksofona: Od zabranjenog do obožavanog

06.11.2017. Veronika RagužFoto: dailymodamagazine.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Danas je saksofon zvijezda jazz glazbe, big bandova, solo izvedbi… Njegov zvuk asocira na zadimljene klubove i ples. Ipak, nije odmah bio prihvaćen u glazbi. Tko ga je izumio, u čijim se djelima pojavljuje i tko su najveća imena koja su ga svirala? Međunarodni je dan saksofona!

1. Belgijski glazbenik Adolphe Joseph Sax izumio je saksofon u 29. godini života. Svoj je izum patentirao 17. svibnja 1846. godine. Njegov život nalikuje filmu. Prije ovog izuma, gotovo je sedam puta izgubio život: pao je s drugog kata i zaradio frakturu lubanje, zabunom je popio borsku kiselinu, pao je s klifa, bio je u komi devet dana, ruku mu je zahvatila kočija, na glavu mu je pala cigla, a otrovao se i pokvarenim vinom.

2. Jedan od poznatijih svirača saksofona je i slijepi glazbenik Rahsaan Roland Kirk koji je svirao nekoliko njih istovremeno.

Muppet show, Lisa Simpson i Bill Clinton

3. Zvuk saksofona može se čuti i u “Muppet showu”. Inspiracija za lik Zoota bio je argentinski saksofonist Gato Barbieri. Glazbu u TV showu svira Frank Reedy, a u filmovima David Garland. Lisa Simpson također svira saksofon.

4. Saksofon ipak nije dragi svima. Godine 1903. papa Pio X. zabranio je saksofon u crkvama pod objašnjenjem da je riječ o instrumentu koji bi mogao izazvati skandal i gađenje te da nije dostojan Božje kuće. Nisu ga voljeli ni nacisti jer je bio glavni promotor američke glazbe, a iz istog razloga nije bio drag ni Staljinu koji je saksofoniste kažnjavao logorom u Sibiru.

5. Saksofon je na početku 20. stoljeća sviralo oko milijun i pol Amerikanaca. I danas se najčešće veže uz američku glazbu. Bivši američki predsjednik Bill Clinton navodno je vrlo vješt saksofonist.

sax1

Foto: muppet.wikia.com

45 minuta “buke”

6. Poznati saksofonisti su: Ornette Coleman, Charlie Parker, John Coltrane, Clarence Clemons, LeRoi Moore i Kenny G. Potonji je jednom prilikom neprekinuto držao jedan ton 45 minuta. To mu je uspjelo zahvaljujući tehnici takozvanog kružnog disanja koju saksofonisti koriste za duge tonove.

7. Postoji osam različitih vrsta saksofona. Ipak, danas se najčešće koriste četiri: Sopran, Alt, Tenor i Bas saksofon.

8. Saksofon u svojoj simfonijskoj glazbi koriste Berlioz, Bizet, Massenet, Rossini, Strauss. Berlioz je napisao i prvu kompoziciju za ovaj instrument.

9. Kada se tek pojavio, zbog “buke” koju stvara nije bio prihvaćen. Glazbenici su bili skloniji klarinetu.

Obožavani dio pop kulture

10. Saksofon možemo čuti u nizu pop pjesama kao što su Get Right, Last Friday Night, The Edge of Glory, Thrift Shop, Talk Dirty, Problem… Sastavni je dio rumunjske narodne glazbe.

11. Filmovi koji govore o saksofonu, njegovim sviračima ili jazzu su: “Bird”, “Round Midnight”, “Jazz On A Summer’s Day”, “The Miles Davis Story”, “Jazz”, “The Tic Code”, “Lush Life” i drugi.

12. Saksofon se može čuti u soundtracku filmova kao što su “Betty Blue”, “Catch Me If you Can”, “Taxi Driver”, “Sea of Love”, “Kansas City” i “The Commitments”.

(Visited 458 times, 3 visits today)

Komentari