Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Film

Međunarodni filmski festival u Solunu: Čak devet hrvatskih filmova na programu

29.10.2014. Laura Sinovčić
Foto: HAVC

Foto: HAVC

Na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se održava od 31. listopada do 9. studenog, unutar sekcija Balkan Survey i Youth Screen bit će prikazano devet hrvatskih filmova. Hrvatska može biti izuzetno zadovoljna količinom svojih filmova na programu, budući da je Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i slovi kao jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija.

Sekcija Balkan Survey podijeljena je na retrospektivni i natjecateljski segment, u kojem će se ove godine među 11 dugometražnih filmova naći i tri hrvatska naslova. Riječ je o Koscu Zvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena Sviličića i Cure – Život druge Andree Štake. U selekciju kratkometražnih filmova uvršten je animirani film 1000 Danijela Žeželja. Također, u programu Youth Screen bit će prikazano još pet hrvatskih animiranih filmova: Bla Martine Meštrović, Skriveni talent Mirana Miošića, Kukuljica Ivane Jurić, Kišni Ivane Guljašević i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić.

Kosac je međunarodnu premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Takva su pravila prikazan je u programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen Zlatnim lavom za najbolju glavnu ulogu, potom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, dok je na 30. izdanju Filmskog festivala u Varšavi Ognjen Sviličić proglašen najboljim redateljem. Cure – Život druge bit će, osim u programu Balkan Survey, prikazan i na specijalnoj projekciji unutar programa Open Horizons. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, a potom i na Sarajevo i Zagreb Film Festivalu.

Komentari