Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Međunarodni filmski festival u Solunu: Čak devet hrvatskih filmova na programu

29.10.2014. Laura Sinovčić
Foto: HAVC

Foto: HAVC

Na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se održava od 31. listopada do 9. studenog, unutar sekcija Balkan Survey i Youth Screen bit će prikazano devet hrvatskih filmova. Hrvatska može biti izuzetno zadovoljna količinom svojih filmova na programu, budući da je Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i slovi kao jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija.

Sekcija Balkan Survey podijeljena je na retrospektivni i natjecateljski segment, u kojem će se ove godine među 11 dugometražnih filmova naći i tri hrvatska naslova. Riječ je o Koscu Zvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena Sviličića i Cure – Život druge Andree Štake. U selekciju kratkometražnih filmova uvršten je animirani film 1000 Danijela Žeželja. Također, u programu Youth Screen bit će prikazano još pet hrvatskih animiranih filmova: Bla Martine Meštrović, Skriveni talent Mirana Miošića, Kukuljica Ivane Jurić, Kišni Ivane Guljašević i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić.

Kosac je međunarodnu premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Takva su pravila prikazan je u programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen Zlatnim lavom za najbolju glavnu ulogu, potom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, dok je na 30. izdanju Filmskog festivala u Varšavi Ognjen Sviličić proglašen najboljim redateljem. Cure – Život druge bit će, osim u programu Balkan Survey, prikazan i na specijalnoj projekciji unutar programa Open Horizons. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, a potom i na Sarajevo i Zagreb Film Festivalu.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari