Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Film

Međunarodni praznik rada proslavite domaćim filmom

01.05.2015. Lucija KlarićFoto: screenshot

Za one koji još nisu naučili svoju povijesnu lekciju, Međunarodni se praznik rada održava u spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu davne 1886.godine na današnji datum (1.svibnja). U sukobu s policijom, tijekom prosvjeda, poginulo je više radnika, a sami organizatori su osuđeni na smrt – radnici su se borili za zahtjeve trostruke osmice (8 sati odmora, 8 sati rada i 8 sati kulturnog obrazovanja) koji u vrijeme bujajućeg kapitalizma 19.stoljeća nisu bili poštovani. Na 1.kongresu Druge internacionale 1889.godine odlučeno je da će se svakog 1.svibnja održavati radnički prosvjedi, a već je sljedeće godine proglašen i međunarodni dan opće solidarnosti radništva. Od iste će se godine (1890.) ovaj praznik obilježavati i u Hrvatskoj.

Ususret ovoj važnoj manifestaciji (kada se i dalje u određenim dijelovima svijeta ne poštuje trostruka osmica, a izrabljivačka politika je samo poprimila nešto civiliziraniji oblik), Hrvatski audiovizualni centar omogućio je na svojim službenim stranicama da pogledate nekoliko kraćih formata domaće produkcije tematski povezanih uz rad.

Među njima je i Ljepotan Saše Bana, film o Maji čiji je posao održavati red među statistima pri snimanju reklama. Osim “čuvanja”, Majin je posao statiste rasporediti po tome koliko su privlačni. Kada se među njima nađe i njezin novi dečko Mladen koji se i ne smatra nekim “ljepotanom”, Maja će biti dovedena u nezgodnu situaciju.

Pogledati možete i srednjometražni film Vanje Sviličić (autorice aktualnog Zagreb Capuccino) pod imenom Jesam li sretna? – i ovaj je prethodnik Sviličić orijentiran prema ženama, u ovome slučaju radnicama jednog luksuznog zagrebačkog hotela te svemu onome što inače ne vidimo iza kulisa spomenute ustanove.

Na listi je i jedan animirani film – Fibonaccijev kruh autora Danijela Žeželja o dnevnoj rutini jednoga pekara prepričanoj u crno-bijelim geometrijskim oblicima.

Preostala dva filma su Ustaj Miro, brzo, brzo! redatelja Petra Oreškovića, o mladome poslovnom čovjeku koji svakodnevno ponavlja istu dosadnu rutinu. Zahvaćen u bezličnom životu sastavljenom od navika, Miro će potražiti način kako ga promijeniti potaknut jednim slučajnim susretom na raskrižju ulica; a drugi je, ponovno animirano ostvarenje, Dragi Keno Natka Stipaničeva o mladoj djevojci koja sa sela dolazi u Zagreb privređivati za svoju obitelj te u velikome gradu susreće šarmantnog poduzetnika s kojim će joj se život ispreplesti.

Nemojte propustiti ovaj produljeni vikend iskoristiti upravo za kakav dobar film!

 

Komentari