Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Međunarodni praznik rada proslavite domaćim filmom

01.05.2015. Lucija KlarićFoto: screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za one koji još nisu naučili svoju povijesnu lekciju, Međunarodni se praznik rada održava u spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu davne 1886.godine na današnji datum (1.svibnja). U sukobu s policijom, tijekom prosvjeda, poginulo je više radnika, a sami organizatori su osuđeni na smrt – radnici su se borili za zahtjeve trostruke osmice (8 sati odmora, 8 sati rada i 8 sati kulturnog obrazovanja) koji u vrijeme bujajućeg kapitalizma 19.stoljeća nisu bili poštovani. Na 1.kongresu Druge internacionale 1889.godine odlučeno je da će se svakog 1.svibnja održavati radnički prosvjedi, a već je sljedeće godine proglašen i međunarodni dan opće solidarnosti radništva. Od iste će se godine (1890.) ovaj praznik obilježavati i u Hrvatskoj.

Ususret ovoj važnoj manifestaciji (kada se i dalje u određenim dijelovima svijeta ne poštuje trostruka osmica, a izrabljivačka politika je samo poprimila nešto civiliziraniji oblik), Hrvatski audiovizualni centar omogućio je na svojim službenim stranicama da pogledate nekoliko kraćih formata domaće produkcije tematski povezanih uz rad.

Među njima je i Ljepotan Saše Bana, film o Maji čiji je posao održavati red među statistima pri snimanju reklama. Osim “čuvanja”, Majin je posao statiste rasporediti po tome koliko su privlačni. Kada se među njima nađe i njezin novi dečko Mladen koji se i ne smatra nekim “ljepotanom”, Maja će biti dovedena u nezgodnu situaciju.

Pogledati možete i srednjometražni film Vanje Sviličić (autorice aktualnog Zagreb Capuccino) pod imenom Jesam li sretna? – i ovaj je prethodnik Sviličić orijentiran prema ženama, u ovome slučaju radnicama jednog luksuznog zagrebačkog hotela te svemu onome što inače ne vidimo iza kulisa spomenute ustanove.

Na listi je i jedan animirani film – Fibonaccijev kruh autora Danijela Žeželja o dnevnoj rutini jednoga pekara prepričanoj u crno-bijelim geometrijskim oblicima.

Preostala dva filma su Ustaj Miro, brzo, brzo! redatelja Petra Oreškovića, o mladome poslovnom čovjeku koji svakodnevno ponavlja istu dosadnu rutinu. Zahvaćen u bezličnom životu sastavljenom od navika, Miro će potražiti način kako ga promijeniti potaknut jednim slučajnim susretom na raskrižju ulica; a drugi je, ponovno animirano ostvarenje, Dragi Keno Natka Stipaničeva o mladoj djevojci koja sa sela dolazi u Zagreb privređivati za svoju obitelj te u velikome gradu susreće šarmantnog poduzetnika s kojim će joj se život ispreplesti.

Nemojte propustiti ovaj produljeni vikend iskoristiti upravo za kakav dobar film!

 

(Visited 72 times, 1 visits today)

Komentari