Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Meša Selimović: Stvaralac koji je u sebi nosio ritmove novog vremena

26.04.2015. Tijana ŽivkoFoto: facebook.com/Meša Selimović

Čini mi se da se sve stubokom mijenja, sve se u meni trese u samom temelju, i svijet se ljulja sa mnom jer je i on bez reda ako je nered u meni, a opet, i ovo što se dešava, i ono što je bilo, iz istog je razloga: što hoću i moram sebe da poštujem. Bez toga ne bih imao snage da živim kao čovjek. Smiješno je možda, bio sam čovjek s onim od jučer, i hoću da budem čovjek s ovim od danas, drukčijim, možda i suprotnim, ali me to ne buni, jer čovjek je promjena, a zlo je ako ne poslušamo savjest kad se javi. – Meša Selimović (Derviš i smrt)

Ovako je Meša Selimović, koji je rođen na današnji dan 1910. godine, opisao svoja unutarnja previranja i ono što ga čini čovjekom. Meša zasigurno spada u onaj red pisaca za koje radi vrijeme – prilikom svakog novog čitanja, uvijek otkrivamo nova bogatstva njegovih psiholoških struktura i utvrđujemo koliko nam je, svakim danom, sve bliži i srodniji. Svako novo čitanje za čitatelje znači novo prevrednovanje. Selimović je svojim djelima obilježio jugoslavensku književnost u drugoj polovini 20. stoljeća, bio je bosanskoheregovački i srpski pisac iako su bila česta previranja kome zapravo pripada. Selimović je u pismu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti kazao:

Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

Meša Selimović u Tuzli je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslavensku književnost na Sveučilištu u Beogradu. Bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta, redovni član ANUBiH i SANU, a biran je i za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije. Dobitnik je brojnih nagrada za svoja književna djela – za Derviš i smrt osvojio je NIN-ovu nagradu za roman te Goranovu i Njegoševu nagradu. Umro je 11. srpnja 1982. godine u Beogradu.

Foto: facebook.com/Meša Selimović

Foto: facebook.com/Meša Selimović

Njegova najpoznatija djela su Derviš i smrt i Tvrđava s kojima je zaradio status velikog pisca, u rangu europskih klasika. Ostala njegova djela, esejistički i memoarski radovi, iako zanimljivi, ne dostižu ostvarenja europskog i svjetskog ranga. Zanimljivo je njegovo djelo Za i protiv Vuka u kojem raspravlja o ulozi Vuka Karadžića u reformi srpskog jezika. U svoja dva romana Meša piše bosanskim jezikom koji je protkan srbzimima, dok u kasnijim djelima prelazi na srpski ekavski jezik.

O značaju Mešina lika i djela govore i nagrade koje nose njegovo ime. Od 1988. godine u Jugoslaviji se dodjeljivala nagrada za roman godine Nagrada Meša Selimović, koja se od 2007. dodjeljuje za najbolji roman u Srbiji. U Bosni i Hercegovini se od 2002. godine dodjeljuje bosanskohercegovačka nagrada Meša Selimović za najbolji roman.

Što pročitati?

1.) DERVIŠ I SMRT

Vrijeme nastanka – 1966.

Zašto pročitati? – isptivanje fenomena vlasti u ovom romanu zauzima presudno mjesto u književnom djelu Meše Selimovića. U ovom je romanu iskazao najbitnije veze i korelacije koje postoje između autokratske vlasti i dogmatske svijesti. Dinamika glavnog lika Ahmeta Nurudina i njegove unutarnje drame kreće se u krajnostima u koje ga baca sudar života i dogme, pobune i poretka, bunta i reda, slobode i potčinjenosti, smisla i besmisla. Psihološki razvoj Ahmeta Nurudina svodi se na proces raspadanja dogmatske svijesti i na propitkivanje osobnog sustava vrijednosti. Radnja romana odvija se u 18. stoljeću u Bosni, a u priču je utkano i mnogo autobiografskih elemenata.

2.) TVRĐAVA

Vrijeme nastanka – 1970.

Zašto pročitati? – radnja romana smještena je u 17. stoljeće, nakon bitke kod Hoćima, ali njegove značenjske poruke nikako se ne odnose samo na to vrijeme i na njegovu društvenu strukturu, nego se mogu smjestiti i u današnje vrijeme te se povezati za pojedine fenomene. U Tvrđavi je autokratska i represivna vlast prikazana u najcrnijim bojama, ona je pragmatična, bezobzirna i amoralna, a jedino od čega zaziru vlast i policija je slobodna i nepotkupljiva pjesnička riječ. Selimović je u ovom romanu fantastično oblikovao likove i sagradio zanimljivu i dramatičnu fabulu.

(Visited 491 times, 1 visits today)

Komentari