Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

Meštrović kod Millesa: Drugi dio hrvatsko-švedske razmjene

14.06.2013. Jurica Mlinarec

Foto: facebook.com

Švedski Millesgården će prikazati desetak radova hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića. 18. lipnja otvorit će se izložba “Meštrović kod Millesa” dok se 16. travnja u Atelijeru Meštrović otvorila izložba “Miles kod Meštrovića” na kojoj su prisustvovali švedski kralj i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

——-> Dio Millesgårdena u Zagrebu: Švedski kipar Carl Milles, njegov život i umjetnost

Radi se o dvojici iznimnih kipara aktivnih tijekom 20. stoljeća s velikim postignućima u svojim državama. “Obojica su odrasla na selu, pokazivali su talent od ranih godina te su počeli studirati umjetnost. Njihovi su putevi kroz godine pokazivali veliku sličnost. Na primjer, obojica su imali priliku upoznati kipara Augustea Rodina. I obojica su napustili svoje domovine i otišli živjeti u SAD gdje su njihovi radovi privukli pozornost”, uspoređuje Millesgården najavljujući izložbu. Prvi puta su se susreli 1911. godine, a Milles je i nekoliko puta posjetio Meštrovića u SAD-u. Kada su počasna generalna kozilica Švedske u San Franciscu, Barbo Osher i njen suprug 2010. povodom posjetu Atelijeru Ivana Meštrovića uvidjeli sličnosti između ova dva umjetnika rodila se ideja o organizaciji ovih hrvatsko-švedskih izložbi.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari