Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Glazba

Milkilo, Žen i Šumski u sklopu programa Živ Žar Žur u klubu Attacku

12.01.2016. Ziher.hrFoto: Press

Koncertna sezona je odavno u punom jeku, odavno smo već posvađani sa pameti i novčanikom zbog slinih pijančevanja nakon luđački dobrih knocerata. Bliska budućnost neće biti ništa drugačija. Zaboravite na štrikanje pulovera u rano predvečerje, spavanje sa kokošima i marljivo izvršavanje radnih obaveza. Klupski program Živ Žar Žur prvo novogodišnje izdanje u zagrebačkom klubu Attack zakazuje za srijedu 20. siječnja 2016. nastupom francuskog noise dvojca Milkilo, zagrebačkih veterana nezavisne scene Šumski, te audio-vizualnog kolektiva Žen.

Bučni francuski dvojac Milkilo uz bubanj i bas gitaru stvara svoju verziju žanra noise, ne ograničavajući se samo na taj pravac. Njihova glazba na razne načine iskorištava zvuk uz prelamanje ritmova. Spajaju se žanrovi, pa nerijetko čujemo dub, hardcore ili sludge. Krajem 2014. godine Milkilo su izdali svoj debitantski album “Ostéologie Des Pères” za nezavisnu francusku izdavačku kuću Vox Project. Milkilo je bend koji svojim bučnim i izmiješanim žanrovskim ekspedicijama dostavlja veliku energiju u nastupima.


Šumski su veterani zagrebačke underground scene, osnovani davne 1991. godine od kada uporno krivudaju svojim putevima ne obazirući se previše na glazbene trendove. U ranoj fazi benda prevladava minimalistički eksperimentalni zvuk u kojem su razbacani etno motivi, dadaistički kolaži, ugođaj kraut rocka i glazbe iz animiranih filmova uz čest sloj buke, dok u kasnijoj fazi bend ima staloženiji i zreliji zvuk blizak pop i new wave senzibilitetu, ali uz egzotične intervencije. Šumski je nemoguće žanrovski odrediti i na najnovijem albumu “Ronioci” koji uz prepoznatljiv žanrovski miks donosi i intiman, osoban ugođaj u tekstovima uz neizbježne maštovite igre riječi i asocijacija.

 

Audio-vizualni četveročlani bend Žen u svom radu kombinira kompleksne aranžmane s bogatim vizualima te tako stvaraju potpuno autentično psy indie rock iskustvo. Žen se poigravaju i seciraju rodne stereotipe, te povezuju granice audio vizualne umjetnosti. Zazivaju putovanje kroz vokalne harmonije koje su uronjene u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i synthova. Do sada predstavljen singlovima Kraj Početak i Igra Protona, Elektrona i Neutrona, novi, aktualni album “Jantar” donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati a kreće se u smjeru dream popa, post rocka i syntha. Poigravanje s rodnim ulogama ali i emotivne, metaforične tekstove obilježilo je ovo izdanje. Nacionalni i regionalni mediji su ga zbog ove kreativne hrabrosti svrstali među najbolja izdanja 2015. godine a koncert je ujedno i promocija vinil izdanja albuma “Jantar”.

Ulaz na koncerte je slobodan i funkcionira na donacije. Prikupljen novac namijenjen je bendovima i održavanju programa.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari