Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Miloš Urban – puki sakupljač energije grada

03.10.2014. Antonio Filipović
Foto: facebook.com/Europea

Foto: facebook.com/Europea

Druga večer ovosezonske Europee, manifestacije koja zagrebačkom čitateljstvu u Café u Dvorištu dovodi suvremene europske autore, ugostila je češkog pisca Miloša Urbana. S autorom romana Lord Mord, koji je prije godinu dana izašao u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu Renate Kuchar, razgovarali su Tahir Mujičić, pisac i komediograf te moderatorica Ivana Simić Bodrožić, a sve je prevodio Alen Novosad, viši lektor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Tema jučerašnjeg razgovora službeno je nazvana “Glavni junak: PRAG” i time je ukazano na urbanitet kao jednu od glavnih odlika Urbanova stvaralaštva, a Tahir Mujičić naglasio je zanimljivu, prigodnu koincidenciju između tog pojma i autorova prezimena. Podnaslov romana “Triler o Pragu” pokrenuo je pitanje je li žanr diktirao temu i ton romana ili obrnuto na što je Urban naglasio kako je asanacija – zamjena jednog starog i zapuštenog dijela Praga modernim i higijenskim građevinama – tijekom koje je počinjeno mnogo nasilja bila prva tema kojom se htio baviti u romanu te je to nasilje diktiralo nasilan ton i žanr trilera koji je na kraju zavladao romanom.

Ono što je autora potaknulo na bavljenje ovom temom je želja da upozori na loše događaje koji su pokrenuti u ime dobra te na “inženjering” ljudskim životima koji je i danas aktualan. Radnja romana Lord Mord odvija se krajem 19. stoljeća u doba najsnažnije industrijalizacije i unatoč prividu velike povijesne distance roman je zbog svojih događaja i likova veoma aktualan te daje naslutiti da čovječanstvo, osim u tehnološkom aspektu, nije napredovalo. Ono što autor navodi kao još jedan od motiva za stvaranjem romana jest pitanje zašto osoba u jednom trenutku odluči djelovati plemenito kao što to čini glavni lik romana, grof Arko, za kojeg kaže da je predstavnik klase koja gubi utjecaj, ali još uvijek ima profinjenost i obrazovanje koje nova utjecajna klasa nikada neće imati.

Urban smatra kako su “gradski” romani ono što sačinjava današnju književnost, a za sebe kaže kako je puki sakupljač energije grada i da je u romanu Lord Mord, kao što i podnaslov kaže, grad taj koji oblikuje atmosferu i likove romana. Na pitanje o žanrovskoj šarolikosti njegova opusa kaže kako su mu svi žanrovi izazovni i da će pisati sve dok ih ne savlada sve, a sljedeći je na popisu science fiction roman u čijem će središtu također biti grad.

A sljedeći na popisu europskih pisaca koje nam Europea dovodi je Răzvan Rădulescu, rumunjski pisac i scenarist koji u Dvorište dolazi 28. listopada.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Komentari