Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Knjige

Mitovi, legende i narodna predaja na Legendfestu Lukavec

30.05.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Željni ste dobrih  mitova, legendi i priča iz zagrebačkog kraja? Ako je vaš odgovor da, zaletite se do Starog grada Lukavca pored Velike Gorice. Naime, tamo će se sutra i preksutra odvijati Festival narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije, odnosno, Legendfest Lukavec ’14.

Tema Festivala su moguti, moćni borci turopoljskog kraja koji se međusobno bore uzrokujući oluje. Prema legendi, oni su bili zaštitnici turopoljskih sela. Osim toga, posjetitelji mogu saznati više i o turopoljskim legendama, mitovima i narodnim običajima, a sve to će biti ponuđeno kroz razne vrste umjetnosti te kroz multimedijalni spoj vremena, prostora i stila. Najavljeno je nekoliko izložbi, čitanja priča, predavanja, kazališnog programa, a sve će biti začinjeno glazbenim programom. S obzirom na to da će za vrijeme trajanja Festivala i ambijent Starog grada Lukavca biti uređen u stilu starih turopoljskih nošnji te da će se moći kušati tradicionalna domaća jela i čuti autohtona glazba tog kraja, potpuni doživljaj je zagarantiran. Održat će se i Legendsajam na kojem će biti predstavljeni stari zanati.

Legendfest Lukavec 2014. organizira udruga Val kulture u suradnji s Muzejom Turopolja, a cilj je dopuniti kulturno turističku ponudu Turopolja, Velike Gorice ali i čitavog kraja. Ulaz na sve programe je besplatan.

Identičan festival već se devet godina organizira u mjestu Pićan u Istri, a ove godine održat će se od 1. do 3. kolovoza. Osim što je prošle godine Legendfest Pićan osvojio nagradu Simply the Best za najbolju manifestaciju uprizorenja legendi, ovakva promocija rezultirala je i otvaranjem Muzeja nematerijalne baštine Istre u Pićnu.

 

 

(Visited 223 times, 1 visits today)

Komentari