Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Knjige

Mitovi, legende i narodna predaja na Legendfestu Lukavec

30.05.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Željni ste dobrih  mitova, legendi i priča iz zagrebačkog kraja? Ako je vaš odgovor da, zaletite se do Starog grada Lukavca pored Velike Gorice. Naime, tamo će se sutra i preksutra odvijati Festival narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije, odnosno, Legendfest Lukavec ’14.

Tema Festivala su moguti, moćni borci turopoljskog kraja koji se međusobno bore uzrokujući oluje. Prema legendi, oni su bili zaštitnici turopoljskih sela. Osim toga, posjetitelji mogu saznati više i o turopoljskim legendama, mitovima i narodnim običajima, a sve to će biti ponuđeno kroz razne vrste umjetnosti te kroz multimedijalni spoj vremena, prostora i stila. Najavljeno je nekoliko izložbi, čitanja priča, predavanja, kazališnog programa, a sve će biti začinjeno glazbenim programom. S obzirom na to da će za vrijeme trajanja Festivala i ambijent Starog grada Lukavca biti uređen u stilu starih turopoljskih nošnji te da će se moći kušati tradicionalna domaća jela i čuti autohtona glazba tog kraja, potpuni doživljaj je zagarantiran. Održat će se i Legendsajam na kojem će biti predstavljeni stari zanati.

Legendfest Lukavec 2014. organizira udruga Val kulture u suradnji s Muzejom Turopolja, a cilj je dopuniti kulturno turističku ponudu Turopolja, Velike Gorice ali i čitavog kraja. Ulaz na sve programe je besplatan.

Identičan festival već se devet godina organizira u mjestu Pićan u Istri, a ove godine održat će se od 1. do 3. kolovoza. Osim što je prošle godine Legendfest Pićan osvojio nagradu Simply the Best za najbolju manifestaciju uprizorenja legendi, ovakva promocija rezultirala je i otvaranjem Muzeja nematerijalne baštine Istre u Pićnu.

 

 

Komentari