Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Mjesec hrvatske knjige 2015. – Godina svjetlosti

11.10.2015. Janja ŽganecFoto: facebook.comMjesec hrvatske knjige

Već tradicionalno od 1995. i ove će se godine od 15.10. do 15.11. održati manifestacija Mjesec hrvatske knjige, sa svrhom promicanja hrvatske knjige i čitanja.

Svečano otvaranje ovoga će puta biti u Novom Vinodolskom, gdje Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski obilježava svoju 170. obljetnicu, a uz to i 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića.

Glavna tema, za razliku od prošlogodišnje ljubavne (“O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?”), 2015. će biti odluka Opće skupštine UN-a da ovu godinu proglasi godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Očekuje nas Nacionalni kviz za poticanje čitanja, isto već tradicionalno provođen u okviru Mjeseca knjige, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež gradske knjižnice s Mediotekom. Ovogodišnja tema kviza je “Putovanja do znanja“, a kviz se provodi online putem škola, knjižnica i kulturnih društava. Po jedan točno riješen kviz, slučajno odabran, iz svake knjižnice biti će nagrađen glavnom, a ostali utješnim nagradama.

Upali lampicu i čitaj! cjelodnevni je program koji će se održati 23.10. u svim knjižnicama. S ciljem popularizacije čitanja, čitat će književnici, glumci i knjižničari, ali i običan puk. Tijekom cijele manifestacije KGZ nude besplatan upis prvašića. Većina knjižnica koje sudjeluju također imaju znanstvene i likovne programe i radionice za mlade, a podosta njih priredit će i izložbe znanstvenih knjiga i “izuma”.

MSU sudjeluje s hommage izložbom Nepokorena šuma piscu Radovanu Ivšiću, a brojne knjižnice također priređuju izložbe vizualne umjetnosti u skladu s temom manifestacije.

Klub Booksa uključit će se ugošćavanjem stranih autora u sklopu programa Piščev dnevnik voditelja Davida Albaharija i godišnjeg festivala Revija malih književnosti u trajanju od 21. do 23. listopada.

Na Interliberu, od 10. do 15. studenog, KGZ organiziraju “Znanstveni park” – kreativne radionice za djecu i mlade. Također, u sklopu Interlibera, postavljena će biti izložba fotografija na temu knjiga “Kadar za čitanje 2015.

Svečano zatvaranje održat će se u Dugoj Resi, čija knjižnica obilježava 90. godišnjicu osnutka. Više o programima u planu možete pročitati na stranici KGZ-a, gdje je dostupna i programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2015.

(Visited 243 times, 1 visits today)

Komentari