Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Knjige

Mjesec hrvatske knjige 2015. – Godina svjetlosti

11.10.2015. Janja ŽganecFoto: facebook.comMjesec hrvatske knjige

Već tradicionalno od 1995. i ove će se godine od 15.10. do 15.11. održati manifestacija Mjesec hrvatske knjige, sa svrhom promicanja hrvatske knjige i čitanja.

Svečano otvaranje ovoga će puta biti u Novom Vinodolskom, gdje Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski obilježava svoju 170. obljetnicu, a uz to i 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića.

Glavna tema, za razliku od prošlogodišnje ljubavne (“O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?”), 2015. će biti odluka Opće skupštine UN-a da ovu godinu proglasi godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Očekuje nas Nacionalni kviz za poticanje čitanja, isto već tradicionalno provođen u okviru Mjeseca knjige, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež gradske knjižnice s Mediotekom. Ovogodišnja tema kviza je “Putovanja do znanja“, a kviz se provodi online putem škola, knjižnica i kulturnih društava. Po jedan točno riješen kviz, slučajno odabran, iz svake knjižnice biti će nagrađen glavnom, a ostali utješnim nagradama.

Upali lampicu i čitaj! cjelodnevni je program koji će se održati 23.10. u svim knjižnicama. S ciljem popularizacije čitanja, čitat će književnici, glumci i knjižničari, ali i običan puk. Tijekom cijele manifestacije KGZ nude besplatan upis prvašića. Većina knjižnica koje sudjeluju također imaju znanstvene i likovne programe i radionice za mlade, a podosta njih priredit će i izložbe znanstvenih knjiga i “izuma”.

MSU sudjeluje s hommage izložbom Nepokorena šuma piscu Radovanu Ivšiću, a brojne knjižnice također priređuju izložbe vizualne umjetnosti u skladu s temom manifestacije.

Klub Booksa uključit će se ugošćavanjem stranih autora u sklopu programa Piščev dnevnik voditelja Davida Albaharija i godišnjeg festivala Revija malih književnosti u trajanju od 21. do 23. listopada.

Na Interliberu, od 10. do 15. studenog, KGZ organiziraju “Znanstveni park” – kreativne radionice za djecu i mlade. Također, u sklopu Interlibera, postavljena će biti izložba fotografija na temu knjiga “Kadar za čitanje 2015.

Svečano zatvaranje održat će se u Dugoj Resi, čija knjižnica obilježava 90. godišnjicu osnutka. Više o programima u planu možete pročitati na stranici KGZ-a, gdje je dostupna i programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Komentari