Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Intervju

Moj komentar: Miki Radojević (Six Pack)

22.12.2018. Helena KezerićFoto: A.M. Photography/Edit: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ljubav prema melodičnom punku ide ruku pod ruku s ljubavi prema bendu Six Pack. Brojne su tu pjesme koje su u određenim trenucima u životu nosile snagu ili bile zvučna kulisa lijepim uspomenama. Svatko ima svog favorita, neki i po nekoliko, a ja rado izdvajam pjesme Nekako najviše me boliš ti, Fabrička greška, Olovke izlomljenog srca, Dva minuta straha i Anđela. Te su pjesme posebno obilježile razne trenutke od srednjoškolskih dana, druženja s prijateljima ili usamljene jadikovke.

Vrijeme je blagdana, a organizator Dostava Zvuka i Six Pack su publici odlučili prirediti besplatan koncert koji će se održati u Vintage Industrialu 28. prosinca. Koncertom će bend proslaviti dvadeset i pet godina djelovanja, a mi ćemo se imati prilike prisjetiti predivnih tekstova i pjesama koje su ispunile njihovu bogatu karijeru. Članovi benda su poznati po tome da su uvijek otvoreno i elokventno kritizirali sve nedostatke društva i državnog sistema ne zaboravljajući na važnost kulture i kulturnog izričaja. U to ime sam pjevaču i gitaristi Mikiju Radojeviću servirala trinaest tema u želji da saznam njegovo mišljenje. U mojoj glavi dani do koncerta se odbrojavaju, vidimo se u Vintageu u petak.

Reality show emisije

Bolesno i društveno pogubno. Sistematsko zaglupljivanje naroda i regrutni centar u kome se od prostitutki i nepoznatih muškaraca stvaraju idoli mladih, inače jako fake i izrežirana stvar, čega normalan čovek postane svestan posle 10 minuta neverice dok to gleda u udarnom terminu na televiziji s nacionalnom frkvencijom. Bar je tako u Srbiji.

Turbo folk

To je već arhaizam. Sada smo napredovali i imamo autotuneovane degenerike koji pune, ne sale, nego arene.

Slaba posjećenost predgrupa na koncertima

Kolektivna demagogija: Cvilimo kako scena umire, a ne dajemo šansu onima koji zapravo žele i trude se da je održe na aparatima.

Kultura publike na koncertima

Relativna stvar. Ja na svoju nemam zamerki. S druge strane, čuo sam od poznanika, konobara koji je te večeri radio šankove u beogradskoj Štark Areni, da su na (rasprodatom) koncertu jednog od pomenutih autotune-superstarova sve vreme ‘fanovi’ prosto bili samo fizički prisutni. Ono… Bleja, gledanje u telefon i letimični pogled ka bini.

Ženski punk bendovi

Pozdravljam.

Povratak u devedesete – audio kasete se vraćaju

Ja i dalje imam odličan double-deck. To je zato što imam i čuvam originalne kasete bendova koji su me muzički formirali. Ali to s vraćanjem kaseta vidim samo kao 3 day wonder i simptomatično mi miriše na hipsteraj, ništa više.

Free download

Naravno. Samo što je tužno što se samo 1% ljudi seti da donira bendu bar 1 EUR po skinutom albumu. No, kultura i umetnost su na našem podneblju odavno deklarisani kao besplatna stvar. Da krenem od autorskih prava koje treba da regulišu državne institucije i radio stanica koje nepošteno prijavljuju takozvane ‘košuljice’, pa da stignem do festivala koji muljaju kako ne bi platili porez. Tako da – udri. Kad ide magare, nek ide i sedlo.

Gospodin Savršeni (emisija na TV-u)

Evo, našao na YouTube. Nemam konkretan komentar.

Nasilje u školama

Evropski skroz. Dajte još reality-a i još ‘instant Evrope’ kao opravdanje za sve što je nedopustivo.

Žene za volanom

Isto kao i muškarci s keceljom. Tu ti je ili – ili. Sredina ne postoji. Navlačiš me da ispadam šovinista, ali mislim da sam te lepo otkačio. 🙂

Legalizacija marihuane

Nisam uživalac pa mi je svejedno. Ali mislim da bi redukovala kriminal, smanjila upotrebu (samim tim što marihuana više ne bi bila ‘zabranjeno voće’) i otvorila konačno taj horizont pun odgovora na sijaset naučnih pitanja.

Punk prije 30 godina i danas

Isto kao „Commodore 64“ i Windows 10. Dakle ista priča, samo apgrejdovana i bez namere da se tu zaustavi.

Knjiga koju svatko treba pročitati

Gramatika maternjeg jezika za peti razred osnovne.

(Visited 331 times, 5 visits today)

Komentari