Istaknuto
18.02.2018.

Mlada redateljica Lea Anastazija Fleger jedna je od najvećih nada hrvatskog kazalištu. Nakon dvije iznimno hvaljene predstave u HNK u Varaždinu, crne komedije "Bog masakra" i mjuzikla "Prošlih pet godina", čekaju je prvi projekti u Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

18.02.2018.

Svi su čuli za onaj provokativni dio Frljićeve interpretacije Pirandellove drame u Satiričkom kazalištu Kerempuh, no u suštini predstave nalaze se potraga za autentičnim identitetom i borba protiv pasivnosti.

Vizart

Mona Lisa ponovno u centru pažnje: Pronađen DNA Da Vincijeve muze?

10.08.2013. Andrea Ćorić
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Prošle godine, u Firenci u samostanu Santa Orsola, istraživački tim Nacionalnog odbora za promicanje povijesnog i kulturnog naslijeđa pod vodstvom Silvana Vincetija otkrio je posmrtne ostatke triju žena od kojih smatraju da bi jedni mogli pripadati Lisi Gherardini (poznatoj kao Mona Lisa), udanoj za trgovca svilom Francescu del Giocondu. Ona je, prema tvrdnjama povjesničara, posljednje godine života provela baš u tom samostanu. U petak je istraživanje krenulo korak dalje – u Firenci je otvorena obiteljska grobnica Gioconde, u planu je testiranje pronađenih kostiju, a zatim usporedba DNA sa kostima pronađenima u spomenutom samostanu. Ključ rješenja je u pronalaženju ostataka nekog od krvnih srodnika Lise Gherardini koji bi usporedbom mogli potvrditi jesu li ostaci pronađeni u samostanu zaista njezini. Ako se otkrije da jesu, Vinceti tvrdi da bi se na temelju pronađene lubanje moglo rekonstruirati lice slavne Mona Lise.

Mnogi Mona Lisu smatraju najprecjenjenijom slikom na svijetu, no i takvi rijetko ostaju ravnodušni na pitanje njezinog zagonetnog osmijeha. Hoće li ovo istraživanje konačno odbaciti raznorazna naklapanja od kojih su neka u pitanje dovodila i spol prikazane figure ponekad navodeći i kako je ovom slikom možda Da Vinci prikazao samog sebe? U svakom slučaju, rezultati bi mogli biti prava poslastica iz svijeta znanosti za zaljubljenike u umjetnost diljem svijeta.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari