Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Monumentalna televizijska serija na kino platnu MM centra

21.09.2017. Ziher.hrFoto: press

Uloga televizijskih serija u današnjoj popularnoj kulturi odavno je prerasla okvire (čak i najvećih) televizijskih ekrana. I premda je kvaliteta produkcije i postprodukcije na vrlo visokoj razini, njihovo je prikazivanje, osim premijernih epizoda najvećih uspješnica u sklopu vodećih svjetskih festivala, ograničeno upravo na televizijske ekrane za koje su i producirane. Izmještanje televizijske serije u prostor kinodvorane kao prostor za redovno gledanje pojedinih epizoda eksperiment je u sadržajnom i tehničkom pogledu.

Od rujna do prosinca u MM centru će se ponedjeljkom u 20 sati prikazivati osmodijelna britanska televizijska serija Up, monumentalni dokumentaristički eksperiment nastao još davne 1964. godine. Prve dvije epizode prikazuju se 25. rujna u 20:00 (7 Up Sedam plus 7) i gost će pritom biti višestruko nagrađivani autor dokumentarnih i igranih filmova Goran Dević. Razgovor moderira Jelena Ostojić. Sljedeća epizoda (21 Up) na rasporedu je 9. listopada. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama i na Facebook eventu.

Zamišljena kao jedna emisija u sklopu programa Svijet u pokretu (World in Action) britanske televizijske kuće Granada (danas ITV), snimljena je polusatna epizoda, 7 Up, o zadivljujućem svijetu sedmogodišnje djece iz različitih slojeva britanskog društva u režiji kanadskog redatelja i scenarista Paula Almonda. Osnovna nit vodilja emisije bila je “dajte mi sedmogodišnje dijete, a ja ću vama dati odrasloga čovjeka“. Nakon velikog uspjeha 7 Up-aMichael Apted (Almondov asistent, kasnije poznat po blockbusterima poput Svijet nije dovoljan, Kronike Iz Narnije: Plovidba Broda Zorogaza…) nastavio je pratiti istu skupinu djece i svakih 7 godina snimljen je novi nastavak koji prati živote protagonista iz prve epizode. Godine 2012. snimljen je posljednji nastavak koji portretira 56-godišnje junake.

Up je dokumentarni eksperiment, svojevrsna longitudinalna studija koja govori puno više od dokumentiranja tuđih života. Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Ukratko, kroz prikaze života protagonista prelamaju se sva ona pitanja koja stanu u jedan ljudski vijek. Ovakav inventivni dokumentarizam ima snažnu moć bilježenja prolaznosti vremena i predstavlja ingeniozan primjer korištenja filmskog medija koji nas odvodi do same srži stvarnosti života.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Komentari