Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Film

Monumentalna televizijska serija na kino platnu MM centra

21.09.2017. Ziher.hrFoto: press

Uloga televizijskih serija u današnjoj popularnoj kulturi odavno je prerasla okvire (čak i najvećih) televizijskih ekrana. I premda je kvaliteta produkcije i postprodukcije na vrlo visokoj razini, njihovo je prikazivanje, osim premijernih epizoda najvećih uspješnica u sklopu vodećih svjetskih festivala, ograničeno upravo na televizijske ekrane za koje su i producirane. Izmještanje televizijske serije u prostor kinodvorane kao prostor za redovno gledanje pojedinih epizoda eksperiment je u sadržajnom i tehničkom pogledu.

Od rujna do prosinca u MM centru će se ponedjeljkom u 20 sati prikazivati osmodijelna britanska televizijska serija Up, monumentalni dokumentaristički eksperiment nastao još davne 1964. godine. Prve dvije epizode prikazuju se 25. rujna u 20:00 (7 Up Sedam plus 7) i gost će pritom biti višestruko nagrađivani autor dokumentarnih i igranih filmova Goran Dević. Razgovor moderira Jelena Ostojić. Sljedeća epizoda (21 Up) na rasporedu je 9. listopada. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama i na Facebook eventu.

Zamišljena kao jedna emisija u sklopu programa Svijet u pokretu (World in Action) britanske televizijske kuće Granada (danas ITV), snimljena je polusatna epizoda, 7 Up, o zadivljujućem svijetu sedmogodišnje djece iz različitih slojeva britanskog društva u režiji kanadskog redatelja i scenarista Paula Almonda. Osnovna nit vodilja emisije bila je “dajte mi sedmogodišnje dijete, a ja ću vama dati odrasloga čovjeka“. Nakon velikog uspjeha 7 Up-aMichael Apted (Almondov asistent, kasnije poznat po blockbusterima poput Svijet nije dovoljan, Kronike Iz Narnije: Plovidba Broda Zorogaza…) nastavio je pratiti istu skupinu djece i svakih 7 godina snimljen je novi nastavak koji prati živote protagonista iz prve epizode. Godine 2012. snimljen je posljednji nastavak koji portretira 56-godišnje junake.

Up je dokumentarni eksperiment, svojevrsna longitudinalna studija koja govori puno više od dokumentiranja tuđih života. Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Ukratko, kroz prikaze života protagonista prelamaju se sva ona pitanja koja stanu u jedan ljudski vijek. Ovakav inventivni dokumentarizam ima snažnu moć bilježenja prolaznosti vremena i predstavlja ingeniozan primjer korištenja filmskog medija koji nas odvodi do same srži stvarnosti života.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Komentari