Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Mornar MIke na obali Save

14.10.2016. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Mike Watt

Mike Watt je jedna od najvećih ikona američkog nezavisnog rocka osamdesetih. Svirajući s Minutemen, a kasnije i s fIREHOSE, Watt je tada novom i nezavisnom punk rocku otvorio put u mainstream i tako neposredno omogućio indie rock revoluciju u devedesetima koja traje i danas. Što su i kako su Watt i njegovi prijatelji radili osamdesetih godina u Americi, najbolje je opisao Michael Azerrad u višestruko citiranoj knjizi “Our Band Could Be Your Life”, portretirajući Minutemen, Black Flag, Mission of Burma, Minor Threat, Hüsker Dü, The Replacements, Sonic Youth, Dinosaur Jr. i druge, danas kultne heroje toga vremena.

Prije dvije godine imali smo zadovoljstvo po prvi put ugostiti Mike Watta u Močvari. Na turneji sa svojim The Missingmen, Watt je na jednom od najboljih koncerata te sezone promovirao tada posljednji solo album “Hyphenated-man”, ploču posvećenu Hieronymusu Boschu, a glazbeno na tragu ranih Minutemena. Ovaj put, Watt nam dolazi u drugoj postavi, promovirajući svoj novi bend/projekt Il Sogno del Marinaio s kojim je objavio već dva albuma – “La Busta Gialla” iz 2013. i “Canto Secondo” iz 2014. godine.

Neminovnim upokojenjem kultnih The Stooges (čiji je Watt član bio od reuniona 2003. godine, pa do prestanka rada benda nakon smrti braće Asheton i Stevea Mackaya), Watt je na najbolji način iskoristio svoje slobodno vrijeme, još jednom je napravio ono što zna najbolje – okupio novi bend, ušao u studio i snimio album da bi ga potom promovirao na višemjesečnim turnejama diljem Sjedinjenih Američkih Država i Europe. Il Sogno del Marinaio (u prijevodu s talijanskog the sailor’s dream ili mornarev san) Watt je osnovao još 2009. godine, a društvo mu prave gitarist Stefano Pilia i bubnjar Andrea Belfi, oba talijani. Bend se svojim manje punk, a više prog rock i jazz pristupom kreće po tragu kasnijih fIREHOSE radova, kao i Wattovog, možda i najboljeg solo albuma, “Contemplating the Engine Room” (koga je 1997. godine snimio s genijalnim gitaristom Nels Clineom). Ipak, Il Sogno del Marinaio su stilski dovoljno različiti da dobivaju usporedbe kako s Black Flag, tako i s King Crimson, pa čak i sa Slint, Tortoise i Gastr del Sol. Bend će na svojoj zagrebačkoj premijeri još jednom pokazati neuništivost Watta i njegovog duga, jednako kao i njegovu nepresušnu opsjednutost sviranjem i stvaranjem.

Svi koji ste gledali Mike Watta ranije, znate da se radi o jednom od najpozitivnijih likova koji kombijem punim instrumenata i opreme posjećuju naše krajeve. Svi vi koji još niste – pravo je vrijeme.

SAVAK

Najnovija i najsvježija porcija punk rocka u Močvaru dolazi iz New Yorka i odaziva se na ime SAVAK. Osnovani u Brooklynu 2015. godine, SAVAK su direktni nastavak garage punk benda Obits koji je nakon tri albuma za Sub Pop odlučio staviti ključ u bravu. Kombinacijom 60’s psihodelije, pub rocka i ranog US hardcore zvuka spajaju nevidljivu liniju između bendova poput Buzzcocks, Ventures, Television, Funkadelic, MDC i The 101ers.

Bend čine veterani američke indie scene – gitaristi Sohrab Habibion (Obits, Edsel) i Michael Jaworski (The Cops), basist James Canty (Ted Leo and the Pharmacists, The Make-Up, The Nation Of Ulysses) te bubnjar Matt Schulz (Enon, Holy Fuck). Kako će Matt tijekom listopada biti na turneji s Holy Fuck, kao bubnjar sa SAVAK u Zagreb dolazi naš stari znanac – Alexis Fleisig (Girls Against Boys, Soulside, Obits).

Početkom ljeta ove godine, SAVAK su za NY label Comedy Minus One objavili debitantski album “Best of Luck in Future Endeavors”. Uz pristojnu ocjenu 4/5 recenzent britanskog magazine MOJO za album kaže: “Superior twin-guitar slash action. Adding Saints-worthy brass on standout Early Western Traders boosts the prevailing Wipers – do – Joe Jackson aura.” Deset pjesama koje u najširem spektru spajaju pop melodije, reverb, psych i punk stav benda čiji su članovi odrastali u Washington DC-u u zlatnim godinama Dischord Records, mogle bi postati vaš omiljeni album koga još niste čuli. Internet servisi nude vam priliku učiniti to besplatno, a za protuvrijednost koncertne ulaznice, bit ćete u prilici svjedočiti jednom od najboljih nastupa u Močvarinoj jesenjoj koncertnoj sezoni.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Komentari