Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Film

Motovun se spušta u Ljetno Art-kino

21.07.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/art.kino.croatia

Motovun Film Festival i ove godine zatvara ljetnu sezonu Art-kina. Motovun u goste dovodi glazbeni dokumentarac s Björk – «Rock u Reykjaviku», rusku dramu «Aritmija» te njemački film «Vestern» od 28. do 30. srpnja 2017. godine.

Island je početkom osamdesetih godina doživio eksploziju rocka i punka, a Reykjavík je postao poznat kao «grad s najviše rock bendova po glavi stanovnika». Film prati 19 grupa i prikazuje njihove koncerte, razgovore o politici, seksu, drogi i rock’n’rollu. U njemu se pojavljuje čak i 14-godišnja Björk s bendom Tappi Tikarrass. Friðrikssonov film savršeno bilježi duh vremena. Glazbeni dokumentarac «Rock u Reykjaviku» stiže u Ljetno Art-kino u petak, 28. srpnja u 21 sat i 30 minuta.

U subotu, 29. srpnja  u 21 sat i 30 minuta u na repertoaru je Ljetnog Art-kina ruska drama «Aritmija» koja nastoji odgovoriti na pitanje Što je lakše: spašavati druge ili spašavati sebe? Oleg radi kao bolničar u hitnoj pomoći i uskoro navršava trideset godina. Zna da njegov dolazak nekome može spasiti život. Zato sve ostalo može čekati: obitelj, karijera, vlastiti život… Uzgred, što se događa s njegovim životom? Dok Oleg spašava druge, njegova žena, bolničarka Katja, sve je očajnija i odlučuje zatražiti razvod, a i njegovog novog šefa zanimaju samo pravila i statistike. No Oleg se i dalje odaziva na hitne pozive… Boris Hlebnikov, jedan od najintrigantnijih ruskih filmaša današnjice, vraća se na velika platna s analizom ljudskog odnosa na aparatima.

«Vestern» prati skupinu njemačkih građevinaca koji započinju naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inozemstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava s vlastitim predrasudama i nepovjerenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju natjecati za naklonost i usluge seljana. Film propituje nekoliko bitnih tema: vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju. Redateljica Griseback priznaje da ju je zanimala ideja ‘Nijemstva’ i činjenica da izmještanje na nepoznato područje potiče ljude da se suoče s vlastitim predrasudama. Produkcijski tim «Vesterna» odgovoran je i za iznimno uspješan njemački film «Toni Erdmann».

Ulaznice se mogu rezervirati mailom (ulaznice@art-kino.org).

(Visited 31 times, 1 visits today)

Komentari